Babailik Tarikatı Nedir?

İçindekiler:

  1. Babailik Tarikatı Nedir?
  2. Dede Garkın türbesi nerede?
  3. Baba Ishak Alevi mi?
  4. Ebul Vefa kürt mu?
  5. Ebul Vefa neyi buldu?
  6. Zeyniyye Tarikatı Nedir?

Babailik Tarikatı Nedir?

Babailik, 13. yüzyılda, Anadolu Selçuklu Sultanı İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev'e karşı ayaklanan, Horasanlı Baba Resul ve onun adamlarından olan Baba İshak taraftarlarına verilen addır. 1237'de vefat eden Anadolu Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubad'ın yerine İkinci Gıyaseddin Keyhüsrev geçer.

Dede Garkın türbesi nerede?

Mucur'un Dede Garkın köyünde de türbesi veya ocağı yoktur. Ankara-Çubuk ilçesinin Kargın Köyü'nde oturanlar, bu soydan geldiklerini, Dede olduklarını, Ocakzade olduklarını söylemekteler. Ancak ellerinde herhangi bir soyağacı bulunmamaktadır.

Baba Ishak Alevi mi?

Alevi kimliği temelinde Baba İshak, Baba İlyas, Dede Garkın ve Ebu'l-vefa gibi Alevi erenleri görmezden gelindi. Türkiye'deki mürşit ocaklarından Dede Garkın Ocağı'nın banisi Dede Garkın, 13. yüzyılda Anadolu'da özellikle Babai İsyanı'nda önemli rol oynamış Aleviler için önemli bir erendir.

Ebul Vefa kürt mu?

Hayatı Menâkıbnâmeye göre asıl adı Muhammed b. Muhammed Arîz olan Ebü'l-Vefâ, Kürt asıllı bir ailenin çocuğu olarak 1026 yılında Irak'ın Kusan köyünde doğdu. Aynı zamanda Kalmina adlı bir köyde kaldığı da bilinmektedir.

Ebul Vefa neyi buldu?

Ebul Vefa şüphesiz ki Harezmi'nin matematik ve geometrideki buluşlarını önemli ölçüde geliştirdi. Özellikle de geometri ile cebir arasındaki münasebetler üzerinde durdu. Böylece, bazı cebirsel denklemleri geometri yoluyla çözmeyi başardı ve diferansiyel hesap ve analitik geometri'nin temelini kurdu.

Zeyniyye Tarikatı Nedir?

Zeyniyye tarikatı 15. yüzyılın ikinci yarısında Herat'ta Sühreverdiyye'nin bir kolu olarak neşv ü nema bulmuş bir tarikattır. Horasan'ın Haf şehrinde 1356 se- nesinde doğan ve Herat şehrine yakın bir mahalde yaşayan Zeynüddin el-Hâfî (ö. 1435) zamanının meşhur şeyhlerindendir.