Bir bölgenin iklimini neler belirler?

İçindekiler:

  1. Bir bölgenin iklimini neler belirler?
  2. Coğrafya sıcaklık nedir?
  3. Sıcaklık nedir sıcaklığı etkileyen faktörler nelerdir?
  4. Sıcaklık farkı neden oluşur?
  5. Gece gündüz sıcaklık farkı neden oluşur?

Bir bölgenin iklimini neler belirler?

Bir yerin iklimi o yerin enlemine, yükseltisine, yer şekillerine, kalıcı kar durumuna ve denizlere olan uzaklığına bağlıdır. İklimi inceleyen bilim dalına klimatoloji adı verilir. İklim türleri, sıcaklık ve yağış rejimi gibi durumlara bakılarak sınıflandırılabilir.

Coğrafya sıcaklık nedir?

Sıcaklık, bir cismin sıcaklığının ya da soğukluğunun bir ölçüsüdür. Gazlar için kinetik enerji, mutlak sıcaklık dereceleriyle orantılıdır. Duyularla algılanmakta ve genellikle sıcak ya da soğuk terimleri ile ifade edilmektedir.

Sıcaklık nedir sıcaklığı etkileyen faktörler nelerdir?

Dünya'nın ısınmasında temel kaynak Güneş'ten gelen enerjidir. Güneş ışınlarının düşme açısı sıcaklığı etkiler. Güneş ışınlarının dar açılarla düştüğü dönemlerde ve yerlerde sıcaklık değerleri düşüktür. Buna karşın Güneş ışınlarının dik ya da dike yakın açılarla düştüğü dönemlerde ve yerlerde sıcaklıklar yüksektir.

Sıcaklık farkı neden oluşur?

Sıcaklık farkının oluşmasında, Dünya'nın günlük hareket etmesi olarak gösterilebilir. ... Dünya'nın kendi etrafında dönüşü, basınç ve nem oranlarının değişmesi günlük sıcaklık farkına neden olmaktadır. Dünya'ya gelen Güneş ışınlarının geliş açısından dolayı, sıcaklık farklılıkları oluşmaktadır.

Gece gündüz sıcaklık farkı neden oluşur?

Gündüz Güneş' ten ışıma yoluyla gelen ışınlar sayesinde ısınan Dünya etrafına göre daha sıcak olduğu için gece etrafına ışıma yoluyla ısı yayar. Bu nedenle Dünya gece ısı yaydığı için ısı kaybeder ve geceleri Dünya yüzeyi (taş toprak deniz göl kaya) daha soğuk olur.