Adli yargı mahkeme teşkilatında ilk derece mahkemeleri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Adli yargı mahkeme teşkilatında ilk derece mahkemeleri nelerdir?
  2. Adli yargı yolu nedir?
  3. Adli yargıda genel görevli hukuk mahkemesi nedir?
  4. Türk yargı sistemindeki ilk derece mahkemeleri nelerdir?
  5. Adli ve idari yargi nedir?
  6. Ilk derece ceza mahkemeleri nelerdir?
  7. Idari mahkemeler nelerdir?
  8. İdari yargı hakimi hangi davalara bakar?

Adli yargı mahkeme teşkilatında ilk derece mahkemeleri nelerdir?

Adlî yargı ilk derece mahkemeleri, hukuk ve ceza mahkemeleridir. Hukuk Mahkemeleri, Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Mahkemeleri ile özel kanunlarla kurulan, Aile, İş, Ticaret, Fikri ve Sınaî, Tüketici, Kadastro ve İcra Mahkemeleridir. Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk Mahkemeleri tek hâkimlidir.

Adli yargı yolu nedir?

Diğer yargı kollarının görev alanına girmeyen tüm dava ve yargısal işleri çözmek adli yargının görevidir. Bundan dolayı adli yargı, genel ve olağan yargı kolu olarak kabul edilir. Bu anlamda adli yargı, kapsamı bakımından en geniş yargı koludur (Gözler 2016: 103).

Adli yargıda genel görevli hukuk mahkemesi nedir?

Yukarıda açıkladığımız üzere, genel görevli mahkemeler Sulh Hukuk ve Asliye Hukuk mahkemeleridir. Sulh hukuk mahkemelerinin görevli olduğu davalar kanunda özel olarak sayılmış ve görevinin sınırları çizilmiştir. Sulh hukuk mahkemesinin görevi dışında kalan tüm davalara da asliye hukuk mahkemesi bakmakla görevlidir.

Türk yargı sistemindeki ilk derece mahkemeleri nelerdir?

İlk derece idari yargı mahkemeleri, Bölge İdare Mahkemeleri, İdare mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinden oluşur. İdari yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Danıştay'dır.

Adli ve idari yargi nedir?

İdari yargı mahkemeleri idari yargının konusunu oluşturan davaları görür. İdari yargının adli yargıdan en önemli farkı, uyuşmazlıkta en azından bir tarafın yetkisini kamu hukukundan alan devlet organlarından biri olmasıdır. ... İdari yargı mahkemelerinin yüksek yargı organı Danıştay'dır.

Ilk derece ceza mahkemeleri nelerdir?

Adli yargı ilk derece ceza mahkemeleri; asliye ceza mahkemesi, ağır ceza mahkemesi ve özel görevli ceza mahkemelerinden oluşmaktadır. Adli yargı sistemimiz hem medeni yargı hem de ceza yargısı bakımından üç dereceli bir yargı teşkilatına sahiptir. Adli yargı ikinci derece mahkemeleri bölge adliye mahkemeleridir.

Idari mahkemeler nelerdir?

İstinaf ve temyiz kanun yolu incelemesi de dahil olmak üzere idari davalara bakma görevi şu mahkemelere aittir:
  • İdare mahkemesi (İlk derece mahkemesi),
  • Vergi mahkemesi (İlk derece mahkemesi),
  • Bölge idare mahkemesi (İstinaf mahkemesi),
  • Danıştay (Temyiz mahkemesi ve bazı idari davalar için ilk derece mahkemesi).

İdari yargı hakimi hangi davalara bakar?

İdari Yargı Hakimliği mesleği, Adli Yargı Hakimliği mesleğinden farklı olarak adli davalara ve hukuk davalarına değil idari davalara, idareyi alakadar eden davalara bakmaktadırlar.