Süne böceği zararlı mı?

İçindekiler:

  1. Süne böceği zararlı mı?
  2. Süne nasıl zarar verir?
  3. Süne neye zarar verir?
  4. Süne ilaçlaması ne zaman yapılır?
  5. Süne hastalığı nedir?
  6. Süne ne yer?
  7. Buğday süne mücadelesi ne zaman yapılır?
  8. Sune yilda kac dol verir?

Süne böceği zararlı mı?

Türkiye'nin hemen hemen her yerinde görülen, dönem dönem salgınlar yapabilen süne zararlısı, çiftçilerimizin yakından tanıdığı bir böcek. Bilimsel adı Eurygaster spp. olan süne böceği, özellikle tahıllara zarar vermesi ile tanınıyor.

Süne nasıl zarar verir?

Süne buğdayın farklı fenolojik dönemlerinde üç şekilde zararlı olmaktadır. ... Süt olum aşamasında süne tarafından emilerek zarar gören taneler tam olgunlaşmaz içleri boş cılız olur. Bu taneler değirmende kolayca ayrıldığından unun ekmeklik kalitesini bozmaz, ancak verim kaybına neden olurlar.

Süne neye zarar verir?

SÜNE ZARARI İlkbaharda hububat tarlalarına göç eden kışlamış süneler, kardeşlenme döneminde hububat saplarını emerek sararmalarına ve kurumalarına neden olur. Bu zarar şekline “Kurtboğazı” denilmektedir.

Süne ilaçlaması ne zaman yapılır?

Süne mücadelesi günün sakin zamanlarında yapılır. Bunun için yer aletleri ile yapacağınız ilaçlamayı sabah 4- 10 öğleden sonra 15- 18 saatlerinde uygulayınız.

Süne hastalığı nedir?

Süne ile Mücadele Hububatta en önemli zararlılardan olan sünenin bilimsel adı Eurygaster spp.dir.Toprak renginde, bazen tam siyah bazen kırmızımsı, bazen kirli beyaz, bazen de bu renklerin karışımı alacalı desenli renktedir. Baş üstten bakıldığında üçgen şeklinde vücut yassıca oval görünümlüdür. Yaşam süresi 1 yıldır.

Süne ne yer?

Kışı geçirdikten sonra, ilkbaharda ovalardaki hububat tarlalarına göç eden kışlamış erginler, henüz kardeşlenme döneminde olan buğday ve diğer bazı Buğdaygil saplarını emerek özsuyunu alırlar.

Buğday süne mücadelesi ne zaman yapılır?

Mücadele zamanı yönünden ilaçlamanın sünenin 2. dönem nimfleri görüldüğünde başlanması ve 4. dönem nimfleri görülünceye kadar devam etmesi temel kriterdir. Bu zaman yaklaşık 15 gündür. Ancak belirlenen süre içerisinde bitirilemediği takdirde sünenin 4. ve 5. Nimf dönemlerinde de mücadeleye devam edilir.

Sune yilda kac dol verir?

Süne yılda bir döl verir. Erginlerin yaşamı hareketli(aktif) ve uyuşuk(pasif) olmak üzere iki döneme ayrılır.