Her namaz kılanın namazı kabul olur mu?

İçindekiler:

  1. Her namaz kılanın namazı kabul olur mu?
  2. Kul hakkı yersek ne olur?
  3. Bir insan hakkını helal etmezse ne olur?
  4. Gürültü yapmak kul hakkına girer mi?
  5. Helallik isterken durumu anlatmak gerekir mi?
  6. Dedikodu tam olarak nedir?
  7. Dedikodu yapmak günah mı?
  8. Her konuşma gıybet mi?
  9. Birinin arkasından konuşmak günah mı?
  10. Kapı dinlemek günah mıdır?
  11. Birinin özeline bakmak günah mı?

Her namaz kılanın namazı kabul olur mu?

Kudsi bir hadiste şöyle aktarılır; Yüce Allah buyurur ki: Bana saygı gösteren, haramdan kaçınan, günahta ısrarcı olmayan, aç doyuran, çıplak giydiren, hasta ve yaralılara merhamet edip garipleri barındıran ve bütün bunları benim rızam için yapanların namazını kabul ederim. Her namaz kılan kişi namaz kılmış değildir.

Kul hakkı yersek ne olur?

" Bir diğer hadis- şerifte de kul hakkı yemenin vebali için şu şekilde bahsedilmiştir; " Kim birinin hakkını yediyse ahirette zor duruma düşmemek için o kişinin gönlünü alın, helalleşin. Borcu olan bir kişi cennete giremez.

Bir insan hakkını helal etmezse ne olur?

Öztürk, "Eğer merhum ödemezse hakkıyla birlikte öbür dünyaya göçer, hakkını helal etmeyen kişi alacağı varsa öbür dünyada alır. ... Bu o ölen kişi hakkındaki şehadetidir.

Gürültü yapmak kul hakkına girer mi?

İbadette olan insanların ibadet huzuru bozuluyordur, İşten gelmiş, dinlenmesi-uyuması gereken ve vardiyasına gidecekler vardır.. ... Fakat insanların dinlenme ve istirahat etme hakkını ihlal edecek derecede şahsî arzudan, keyfinden kaynaklanan ve gereksiz yere çıkarılan gürültü kul hakkını ihlaldir.

Helallik isterken durumu anlatmak gerekir mi?

Helallik isterken eğer söyleyeceğimiz sözler o kişi ile aramızdaki beşeri münasebetlere zarar verecekse, işin detayını anlatmadan helallik dileyebiliriz. 2. Şayet anlatmamız beşeri münasebetlerimize zarar vermeyecekse, anlatmak daha doğrudur. Burada zamana ve duruma göre hareket etmek gerekir.

Dedikodu tam olarak nedir?

Bir insanın arkasından hoşlanmayacağı şeyin doğru bile olsa konuşulması gıybet sınıflandırmasına girerken, dedikodu her türlü sözün bir insan hakkında yayılması demektir.

Dedikodu yapmak günah mı?

Gıybetin yapılması gibi dinlenmesi de haramdır. Bir zarar doğurma ihtimali yoksa sözle veya fiilî olarak gıybet edene engel olunmalı, bu mümkün olmazsa gıybet edilen ortam terkedilmeli, bu da mümkün değilse gıybete karşı bir hoşnutsuzluk duygusu içinde başka şeylerle uğraşılmalıdır.

Her konuşma gıybet mi?

Hucurat suresi 12. ayette, gıybet yapmak, ölmüş kardeşinin (insanın) etini yemeye benzetilmiştir. Ancak, başka birinin arkasından yapılan her konuşma gıybet sayılmaz.

Birinin arkasından konuşmak günah mı?

Doğru bile olsa bir başkasının arkasından, hoşlanmayacağı şeylerle yapılan konuşma gıybettir. Kul hakkını ihlale sebep olan bu kötü haslet, iyi amelleri tüketen bir felakete dönüşür. İnsandaki bütün özellik ve kabiliyetler, bir yönüyle nimet, diğer yönüyle afet olabilecek özelliktedir.

Kapı dinlemek günah mıdır?

Bir insanı gizliden kapının ardından dinlemek veya günümüzde telefonla dinlemek gibi şeyler bu konuya girerler. Bunlar ahlaki ve dinin yönden caiz değildir. Gizli dinleme ve gizli bilgi toplama, tecessüs etmek, yani birbiri hakkında casusluk yapmak kesinlikle ahlaken haramdır, günahtır" dedi.

Birinin özeline bakmak günah mı?

Başkasının özel bilgilerine izinsiz bakmak kul hakkı olduğu gibi, onu bir başkasına göstermek de, söz taşımaya, gıybete girer. Bunlar da haramdır.