Söke ne zaman ilçe oldu?

İçindekiler:

  1. Söke ne zaman ilçe oldu?
  2. Söke'nin adı nereden gelmiştir?
  3. Sökeye kar yağar mı?
  4. Söke Ovası nerede?
  5. Söke Un nerenin?
  6. Sökeye ne zaman kar yağdı?
  7. Söke'deki yangın nerede?
  8. Sökenin neyi meşhur yemek?
  9. Hangi ilin çöp şişi meşhur?

Söke ne zaman ilçe oldu?

1426'da Menteşe Beyliğinin merkezi olan Söke, Osmanlılar döneminde Aydın Vilayeti'nin Menteşe Sancağının merkezi olmaya devam ettiyse de 17. yüzyıldan itibaren Kaptanpaşa Eyaleti'nin sancağı, 1841'de Aydın Eyaleti'nin (1861'den sonra Aydın Vilayeti) Sığla sancağına bağlı kaza olarak kaldı. 1924'ten sonra Aydın'ın ...

Söke'nin adı nereden gelmiştir?

Bazı kaynaklarda; Söke isminin Anadolu'nun ilk halkı sayılan Luvilerin kullandığı dilde “Boğaz-Yarımada” anlamına gelen “Ska-“ eki alarak Skaia olarak geçen bir sözcükten türediğinden bahsedilmektedir. “SKA” kök ismi Bilge Umar'a göre, ada, yarımada anlamında, Anadolu Luvi kökenli ve ardılı dillerde kullanılmaktadır.

Sökeye kar yağar mı?

Yağışlar genellikle yağmur şeklinde olup, kar yağışı çok az görülür. Söke'de bölgenin özelliği olan, Akdeniz Bölgesi'nin karakteristik bitki örtüsü Makiler yer alır.

Söke Ovası nerede?

Aydın'a 54 km, İzmir'e 120 km, mesafesindedir. Doğusunda Koçarlı, Kuzey doğusunda Germencik, Kuzeybatısında Kuşadası ve Batısında Milas ilçelerine sınırdır. Söke' ovasının yüz ölçümü 1088 km² olup, deniz seviyesinden yüksekliği 23 metredir. Şehre olan 50 km. uzaklıkta Bafa Gölü yer almaktadır.

Söke Un nerenin?

1963 yılında Aydın'ın Söke ilçesinde kurulan Söke Değirmencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Türkiye'nin en büyük ilk 5 un üreticilerinden. Un sektöründe lider ve öncü olma misyonuyla faaliyetlerini sürdüren Söke Un, Sazlıköy'deki fabrikasında 60 yılı aşkın süredir geliştirdiği ürünlerini Türkiye'nin her yanına dağıtıyor.

Sökeye ne zaman kar yağdı?

Söke'ye 2001 yılında yağan karın ardından 11 yıl geçmiş ve 2012 yılı Şubat ayında Söke kar yağışlı bir sabaha uyanmıştı. 3 yıl sonra Söke yeniden kar heyecanı yaşıyor. Söke çevresinde yüksek yerlere yağan kar etkili olurken, merkezde yaşayan vatandaşlarda hala kar yağışı için bekleyiş var.

Söke'deki yangın nerede?

Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Doğanbey Mahallesi'nde çıkan orman yangını kontrol altına alındı. Aydın'ın Söke ilçesine bağlı Doğanbey Mahallesi yakınında ormanlık alanda saat 17.10 sıralarında henüz bilinmeyen bir nedenle yangın başladı. Alevleri görev vatandaşlar yangına ilk müdahaleyi yaptı ancak başarılı olamadı.

Sökenin neyi meşhur yemek?

Meşhur sebze yemeklerinin başında; kırlı kızartması, zeytinyağlı kuru ve taze börülce, kenker yemeği, yer elması yemeği, koruk ekşili bamya, pazı otu kavurması geliyor.

Hangi ilin çöp şişi meşhur?

İzmir'in içerisinde çöp şiş yapan kebapçılar olduğu gibi İzmir-Aydın karayolu boyunca Torbalı Selçuk ve Ortaklarda çok meşhur çöp şişçiler vardır. Kaynak: İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün mutfak kültürü konulu alan araştırmalarından derlenmiştir.