Tornalama nedir nasıl yapılır?

İçindekiler:

  1. Tornalama nedir nasıl yapılır?
  2. Tornalama islemleri nelerdir?
  3. Alın tornalama işlemi nedir?
  4. Tornalama ne amaçla kullanılır?
  5. CNC tornalama nedir?
  6. Profil kalemleri nedir?
  7. Torna nedir ve tornalama işlemi?
  8. Diş çap tornalama nedir?
  9. Gezer Punta ne işe yarar?
  10. Kalemlik ne işe yarar?
  11. Torna kalemleri nelerdir?
  12. Torna kalemi çeşitleri nelerdir?
  13. CNC torna tezgahı nedir ne işe yarar?
  14. Finiş tornalama nedir?

Tornalama nedir nasıl yapılır?

Doğrusal düzlemde hareket eden bir kesici takım iş parçası üzerinden talaş kaldırmasıyla yapılan işleme tornalama, bu işlemin gerçekleştirildiği tezgahlara da torna tezgahı olarak adlandırılır. Ahşap ve metal başta olmak üzere çeşitli malzemeler torna tezgahında işlenir.

Tornalama islemleri nelerdir?

TORNALAMA İŞLEMLER İ
  1. 1 - ALIN TORNALAMA. En yaygın olarak kullanılan tornalama işlemlerinin başında gelir. ...
  2. 2 - DIŞ ÇAP TORNALAMA. En çok kullanılan tornalama işlemidir. ...
  3. 3 - KONİK TORNALAMA. ...
  4. 4 - DELİK DELME. ...
  5. 5 - PAH TORNALAMA. ...
  6. 6 - KANAL AÇMA. ...
  7. 7 - KESME. ...
  8. 8 - PROFİL TORNALAMA.
Daha fazla öğe...

Alın tornalama işlemi nedir?

İşlenecek olan parçanın alın yüzeyinin pürüzsüz ve düz bir şekilde işlenmesini sağlayan alın tornalama işlemi enine tornalama olarak da adlandırılabilir. Alın tornalama işleminde malzeme ucundaki ya da çevresindeki fazla parça kesilerek parçaya şekil ve boyut kazandırılır.

Tornalama ne amaçla kullanılır?

Özellikle Makine ve Metal sektöründe okuyanların/çalışanların lugatlarında ezbere bildiği haliyle anlatırsak: Kendi ekseni etrafında dönmekte olan, metal veya yapay malzemeler üzerinden doğrusal hareket eden kesici takım yardımıyla yapılan talaş kaldırma işlemine tornalama, işin yapıldığı tezgaha ise torna tezgahı ...

CNC tornalama nedir?

CNC Torna Tezgahları, dönen bir iş parçası üzerinden kesici bir takım vasıtasıyla talaş kaldırma işlemi yapan Bilgisayar Destekli Sayısal Kontrollü Takım Tezgahlarıdır. ... Bu tip tezgahlara Tornalama Merkezi de denilmektedir.

Profil kalemleri nedir?

3 - PROFİL KALEMLERİ İş parçaları üzerinde özel profil şekillerin tornalanması için kullanılan kesicilerdir.

Torna nedir ve tornalama işlemi?

Torna, (en. lathe) kendi ekseni etrafında dönmekte olan metal bir iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemine tornalama, bu işin yapıldığı tezgâha ise torna tezgâhı veya kısaca torna denir.

Diş çap tornalama nedir?

İş parçasının dönmesi ve takımın ilerleme hareketi ile, parça ekseni boyunca çaptan ve alından talaş kaldırma, parçayı daha küçük bir çapa ve boya düşürme işlemidir.

Gezer Punta ne işe yarar?

Gezer puntanın görevleri: Kılavuz, pafta ve rayba çekme işlemlerinin yapılmasını sağlar, İki punta arası tornalamayı sağlar, Puntanın kaydırılarak konik tornalamanın yapılmasını sağlar, Uzun boylu parçaları tornalarken desteklik yapar.

Kalemlik ne işe yarar?

Kalemlik: Siper üst tablası üzerinde bir T- oluğu içinde hareket eder, torna kalem ve katerlerinin bağlanmasına yarar. Siper ve kalemlik şekil 3'de gösterilmiştir. Vida çekme sistemi: İlerleme ve vida çekme düzeni, anamili, talaş mili ve fener mili arasındaki hareket iletim ve redüksiyonu sağlayan bir sistemdir.

Torna kalemleri nelerdir?

Kendi ekseni etrafında dönen iş parçası üzerinden doğrusal hareket eden bir kesici takım yardımıyla talaş kaldırma işlemi yapan kesiciye torna kalemi denir. Torna kalemleri genellikle tek uçlu kesicilerdir. ... Malzeme cinsine göre torna kalemleri Kesici Takım Malzemeleri menüsü altında açıklanmıştı.

Torna kalemi çeşitleri nelerdir?

TORNA KALEMLERİ
  • HSS KARE KESİTLİ TORNA KALEMİ İncele.
  • ELMAS KARE KESİTLİ TORNA KALEMİ İncele.
  • HSS LAMA KESİTLİ TORNA KALEMİ İncele.
  • HSS TRAPEZ KESİTLİ KESME KALEMİ İncele.

CNC torna tezgahı nedir ne işe yarar?

CNC Torna Tezgahları, dönen bir iş parçası üzerinden kesici bir takım vasıtasıyla talaş kaldırma işlemi yapan Bilgisayar Destekli Sayısal Kontrollü Takım Tezgahlarıdır. Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte torna tezgahları tahrikli takımlar vasıtasıyla frezeleme kabiliyeti de kazanmıştır.

Finiş tornalama nedir?

G70 çevrimi CNC Torna makinelerinde finish kesme işlemlerinin (son temizleme pasosu) yapılması için kullanılır. Bu komut diğer çevrimlerin işlenmesi esnasında kullanıcı tarafından “isteyerek son (finish) kesime bırakılan” pasonun da kaldırılarak parça yüzeyini pürüzsüz şekilde işlemek için kullanılır.