Nöroleptik ilaçların yan etkileri nelerdir?

İçindekiler:

  1. Nöroleptik ilaçların yan etkileri nelerdir?
  2. Antipsikotik ilaç ne işe yarar?
  3. Nöroleptik nedir tip?
  4. Tiyoksantenler nedir?
  5. Klorpromazin hangi hastalıklarda kullanılır?
  6. Meresa ne işe yarar?
  7. NMS nedir Psikiyatri?
  8. Nörolojik malign sendrom nedir?

Nöroleptik ilaçların yan etkileri nelerdir?

Malign nöroleptik sendrom (hipertermi, bilinç düzeyindeki değişiklikler, kas rijiditesi ve solukluk, taşikardi, labil kan basıncı, terleme ve idrar inkontinansıyla ortaya çıkan otonom işlev bozukluğu) bazı ilaçların (haloperidol, klorpromazin gibi) ender rastlanan ancak ölümcül olabilecek yan etkilerindendir.

Antipsikotik ilaç ne işe yarar?

İlk olarak 1950'li yıllarda keşfedilen antipsikotikler psikotik bozukluklar ve mani gibi hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu. Bugün ise bu grup ilaçlar sadece bu rahatsızlıklarda değil depresyon, dürtü kontrol bozukluğu gibi birçok farklı hastalıkta da kullanılmaktadır.

Nöroleptik nedir tip?

Nöroleptikler başta şizofreni olmak üzere psikozların tedavisinde kullanılan ilaçlardır. İlk nöroleptik 1950 yılında tesadüfen etkisi fark edilen klorpromazindir. Daha sonraki 55 yıl boyunca birçok nöroleptik sentezlenmiştir.

Tiyoksantenler nedir?

Tiyoksanten, antrasen halkasındaki 5 numaralı karbon atomunun kükürt atomuyla yer değiştirmesinden meydana gelmiştir. Nöroleptik etki az da olsa zayıflamış ve Antidepresan etki artmıştır.

Klorpromazin hangi hastalıklarda kullanılır?

Bilhassa şizofreninin tedavisinde kullanılmaktadır. Klorpromazin, şizofreninin pozitif semptomlarına (deliryum, halüsinasyon) daha etkilidir.

Meresa ne işe yarar?

MERESA'nın içinde sülpirid etkin maddesi bulunur. 1 kapsül içinde 50 mg etkin madde vardır. 30, adet kapsül içeren blister ambalajlarda kullanıma sunulmuştur. MERESA, organik hastalıkların yarattığı psikolojik etkilerin vücutta neden olduğu belirtilerin tedavisinde kullanılır.

NMS nedir Psikiyatri?

Nöroleptik malign sendrom (NMS), santral dopaminerjik sistemi etkileyen ilaçların, en sık da antipsikotiklerin kullanımı sonrası or- taya çıkan nadir görülen fakat hayatı tehdit eden idiyosenkratik bir reaksiyondur.

Nörolojik malign sendrom nedir?

Nöroleptik malign sendrom (NMS), mental durum değişiklikleri, rijidite ve bradikinezi gibi motor anormallikler, otonomik disfonksiyon (kan basıncı değişiklikleri, diaforez ve taşikardi gibi) ve ateş yüksekliği ile karakterize olan ve nadir görülen bir klinik tablodur.