Yabani zeytin ağaçları nedir?

İçindekiler:

  1. Yabani zeytin ağaçları nedir?
  2. Yabani zeytine ne denir?
  3. Yabani zeytin nerede yetişir?
  4. Zeytin ağaçları sökülebilir mi?
  5. Latince zeytin ne demek?
  6. Delice zeytin ne işe yarar?
  7. Delice zeytin ne?
  8. Delice zeytini nerede yetişir?
  9. Türkiye'de zeytin en çok hangi bölgede yetişir?
  10. Zeytin sökmek yasak mı?
  11. Zeytin bakımı nasıl olur?
  12. Zeytin ağaçlarının yaşı nasıl anlaşılır?

Yabani zeytin ağaçları nedir?

Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi. Ekilmeden, kendiliğinden yetişen zeytine; yabani zeytin veya delice (oleaster) denir. ... Fidandan, dikme olarak yetiştirilen zeytin ağacı, kazık kök yapmaz ve çabuk yıkılır. Oysa dağda, tohumdan üreyen zeytin ağacı; kazık köklüdür, yerinden kolay sökülmez.

Yabani zeytine ne denir?

Ekilmeden, kendiliğinden yetişen zeytine; yabani zeytin veya delice (oleaster)denir. Köylülerin dağdaki deli zeytini sıkıp çıkardıkları ve ilaç gibi kullandıklarıyağa da "çoral" denir. Delice, aşılanıp-ıslah edilerek, kültür bitkisine(sativa) dönüştürülüp, daha verimli bir hale getirilebilir.

Yabani zeytin nerede yetişir?

Zeytinin en çok yetiştirildiği bölge Ege bölgesi olmaktadır. Ayrıca Güney Marmara ve Hatay, Gaziantep ve Kahramanmaraş illerinde de zeytin yetiştiriciliği bulunmaktadır. En fazla zeytinyağı için yetiştirilen zeytinler Aydın'da olmaktadır. Gemlik tarafında yetiştirilen zeytinler ise daha çok sofralık olmaktadır.

Zeytin ağaçları sökülebilir mi?

Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köyişleri Bakanlığının fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. ... Bu hâlde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez.

Latince zeytin ne demek?

BİTKİNİN ADI Latince: Olea europaea L. İngilizce: Olive Türkçe: Zeytin Sinonimi (varsa): Olea alba Lam. ex Steud.

Delice zeytin ne işe yarar?

Bilimsel Adı "Olea Europaea" olarak da bilinen Delice Zeytinyağı vücuttaki nitrik oksit değerlerinin yükselmesine, hücre yenilenmesini hızlandırmaya ve yaşlanmayı geciktirmesine yardımcı olur. İçerdiği Yüksek E Vitamini sayesinde Kanseri ve Atar Damar hastalıklarını Önler.

Delice zeytin ne?

Deli Zeytin kendiliğinden biten, genetiğiyle oynanmamış, sade doğal olarak zeytin demektir. Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.

Delice zeytini nerede yetişir?

Delice Zeytin genellikle Ege Bölgesinde ekilmeden kendiliğinden yetişen Zeytin Ağacının en doğal halidir.

Türkiye'de zeytin en çok hangi bölgede yetişir?

Ülkemizde genellikle Ege bölgesi ağırlıklı olarak zeytin ağacı dikilen ve yetişmekte olan bölgedir. Zeytin ağacı Ege Bölgesinde en fazla Aydın şehri ve civarında yetiştirilebilir. Ege bölgesinde yetişen zeytinler genel olarak kalitelidir ve ayrıca bu zeytinler zeytinyağı üretiminde de kullanılabilmektedir.

Zeytin sökmek yasak mı?

Zeytin ağaçlarına söküm izni Zeytin ağaçlarının sökülmesi de, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın iznine tabi olacak. ... Zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemeyecek ve sökülemeyecek. İzinsiz kesenler veya sökenlere ağaç başına 2 bin TL idari para cezası verilecek.

Zeytin bakımı nasıl olur?

Zeytin ağacı bakımı oldukça zahmetsizdir. Her yıl ocak ve mart ayları arası gübreleme, zeytin verimi için iyi olacaktır. Kurak yaz döneminde sulama ile daha verimli zeytinler elde edebilirsiniz. En ideal yöntem damlama ile sulama olacaktır.

Zeytin ağaçlarının yaşı nasıl anlaşılır?

Ağacın köklerinin bulunduğu 7 noktadan toprak numuneler aldık. Bu numunelerin en son ışık gördüğü tarihi yani yaşını, lüminesans tekniği ile hesapladık. Laboratuvar ortamında yapılan analizlerde, ağacın 3 bin yıl önce bu bölgeye dikildiği ortaya çıktı. Böylece ağacın yaşı da 3 bin yıl dolayında çıktı.