Terennüm ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Terennüm ne demek TDK?
  2. Terennüm Osmanlıca ne demek?
  3. Müzikte terennüm ne demek?
  4. Lafzi terennüm nedir?
  5. Mutrip ne demek?
  6. Kişveri ne demek?
  7. Okülersentrizm ne demek?
  8. Mutrıb ne demek Osmanlıca?

Terennüm ne demek TDK?

1) güzel ve alçak sesle şarkı söylemek: “Can acısıyla terennüm eder gibi ay ay ay! diye feryada başlıyorsunuz.” -R. N. Güntekin. 2) anlatmak, ifade etmek: “Şurada sizi baştan başa terennüm eden bir şiir yazdım.” -A.

Terennüm Osmanlıca ne demek?

Güzel güzel anlatma. Yavaş ve güzel sesle şarkı söyleme.

Müzikte terennüm ne demek?

Dilimize Arapçadan geçmiş olan terennüm sözcüğü, terane ile aynı kökten türemiştir. Terane nağme ve melodi anlamına gelirken, terennüm kelimesi de kafiyeli dizeleri ya da bir güfteyi nağmeli bir şekilde okumak demektir. Bu kelime daha çok Türk Sanat Müziği eserleri için kullanılır.

Lafzi terennüm nedir?

Lâfzi Terennüm (Sözlü Terennüm): Bestecinin eserine kendinden eklediği, fakat bu defa kendi başlarına bir anlamı olan sözlerdir. Meselâ “Kurbanın olam”, “Hey canım”, “Hey mirim”, “A canım”, “A sultanım”, “Mihribanım” gibi. Kaynak: eksd.org.tr.

Mutrip ne demek?

çalgı çalan, çalgıcı; şarkı okuyan, şarkıcı.

Kişveri ne demek?

(ﻛﺸﻮﺭ) i. (Fars. kişver) Memleket, ülke: Hükmüne ola mutî Îran dahi / Anın ola kişver-i Tûran dahi (Ahmedî). Kişver-gir (ﻛﺸﻮﺭﮔﻴﺮ) birl. i. (Fars. gіr “tutan, kaplayan” ile) “Ülke tutan” Pâdişah. ...

Okülersentrizm ne demek?

- Latince 'oculus' yani 'göze dair, göz ile ilgili' anlamlarına gelen bir kelimeden türetilmiş okülersentrizm, Batı medeniyetlerinde düşünme ve yaşam alışkanlıklarının görme duyumunu diğer duyumlara kıyasla ayrıcalıklı bir konumda tutulması anlamına gelmektedir.

Mutrıb ne demek Osmanlıca?

(Tarab. dan) Çalgıcı, çalgı çalan. Şarkıcı, şarkı söyliyen. Hânende.