Tacirler hangi kanunlara göre sorumlulukları vardır?

İçindekiler:

  1. Tacirler hangi kanunlara göre sorumlulukları vardır?
  2. Tacir yardımcılarından hangisi atanırken ticaret siciline tescil edilmesi gerekir?
  3. Ticaret Kanununa göre tacir kimdir?
  4. Tacir kimdir tacir olmanın sonuçları nelerdir?
  5. Ticari vekilin atanması için ticaret siciline tescil şart mıdır?
  6. Tacir yardımcıları kimdir?
  7. Aşağıdakilerden hangisi tacir sayılmaz?
  8. Tacir sıfatı kime aittir?
  9. Gerçek kişi tacirler kimlerdir?
  10. Tüzel kişilerden hangisi tacir değildir?

Tacirler hangi kanunlara göre sorumlulukları vardır?

Tacirlerin Genel Yükümlülükleri
  • Tacir, her türlü borcu için iflasa tabidir.
  • Tacir, kanuna uygun bir ticaret unvanı seçmekle yükümlüdür.
  • Tacir, ticari işletmesini ticaret siciline tescil ettirmekle yükümlüdür.
  • Tacir, Türk Ticaret Kanunu hükümleri uyarınca gerekli ticari defterleri tutmakla yükümlüdür.
Daha fazla öğe...

Tacir yardımcılarından hangisi atanırken ticaret siciline tescil edilmesi gerekir?

8.1.1.2. Atanması İşletme sahibi, ticari temsilcilik yetkisi verildiğini ticaret siciline tescil ettirmek zorundadır; ancak ticari işletme sahibinin ticari temsilcinin fiillerinden sorumluluğu, tescilin yapılmış olmasına bağlı değildir (BK m. 547/2).

Ticaret Kanununa göre tacir kimdir?

Türk Ticaret Kanunu'nun 14. maddesine göre bir ticari işletmeyi kısmen bile olsa kendi adına işleten kimse tacir sayılmaktadır.

Tacir kimdir tacir olmanın sonuçları nelerdir?

Tacir olmanın hükümlerini ve sonuçlarını ise; iflâsa tâbi olma, ticaret unvanı seçme ve kullanma, ticaret siciline ve odalara kaydolma ile ticari defterleri tutma zorunluluğu, ticari örf ve âdete tâbi olma, ticari iş karinesine tâbi olma, ücret ve faiz isteme, ücretin ve cezanın indirilmesini isteyememe, basiretli bir ...

Ticari vekilin atanması için ticaret siciline tescil şart mıdır?

Ticari vekilin temsil yetkisinin ticaret siciline tescil edilmez. Ticari mümessil ile ticari vekil arasındaki farklar: Ticari mümessil, hem ticari işletme hem esnaf işletmesi için; ticari vekil ise, sadece ticari işletme için tayin edilebilir.

Tacir yardımcıları kimdir?

Çalışma esaslarına göre tacir yardımcıları bağımlı tacir yardımcıları ve bağımsız tacir yardımcıları olarak ikiye ayrılır. Bağımlı tacir yardımcıları; ticari temsilci, ticari vekil ve pazarlamacıdır. Bağımsız tacir yardımcıları; acente, simsar ve komisyoncudur.

Aşağıdakilerden hangisi tacir sayılmaz?

A) Bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten gerçek kişi tacirdir. B) Adi şirket, ticari işletme işletiyorsa kendisi tacir niteliğini haizdir. C) Kendi amacına varmak için ticari işletme işleten vakıflar, gelirlerinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcıyorlarsa tacir sayılmazlar.

Tacir sıfatı kime aittir?

Türk Ticaret Kanunu'nun 14. maddesine göre bir ticari işletmeyi kısmen bile olsa kendi adına işleten kimse tacir sayılmaktadır.

Gerçek kişi tacirler kimlerdir?

Gerçek Kişi Tacir. Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir (TK m. 12/1). Ticari işletme bir gerçek kişi adına işletiliyorsa, o kişi tacirdir. Burada işletmenin ticari işletme olması önem taşır.

Tüzel kişilerden hangisi tacir değildir?

C) Kendi amacına varmak için ticari işletme işleten vakıflar, gelirlerinin yarısından fazlasını kamu görevi niteliğindeki işlere harcıyorlarsa tacir sayılmazlar. D) Ticaret şirketlerinin tümü, tüzel kişi tacirdir. E) Küçük ve kısıtlılara ait ticari işletmeyi bunların adına işleten yasal temsilci tacir sayılmaz.