Kelimenin Iştikakı ne demek?

İçindekiler:

  1. Kelimenin Iştikakı ne demek?
  2. İştikak ne demektir örnek?
  3. Cinasi iştikak nedir?
  4. Şibh i iştikak ne demek?
  5. İştikak nasıl yapılır?
  6. Naht ne demek?
  7. Naht ne demek Arapça?

Kelimenin Iştikakı ne demek?

İştikak – Türetme Sanatı / Edebi Sanatlar Aynı kökten türeyen sözcükleri bir arada kullanmaya iştikak denir. ... Yani kökü aynı olan birden fazla sözcüğü aynı cümle içerisinde kullanmaya “iştikak” sanatı adı verilmektedir.

İştikak ne demektir örnek?

İştikak (Türetme): Aynı kökten türeyen sözcükleri bir arada kullanmaya iştikak denir. Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler." Hâkim-i mahkeme-i hükm-i cezâdır kalemim." * "Hâlâ o cehâlet, o tecâhül ve techil !"

Cinasi iştikak nedir?

İştikak, bedî' ilminde "aynı kökten birkaç kelimeyi bir sözde toplamak" anlamında bir cinas türü olarak kullanılır. "وَمِنْ شَرِّ حَاسِدٍ إِذَا حَسَدَ" âyetinde (el-Felâk 113/5) iştikak cinası bulunmaktadır.

Şibh i iştikak ne demek?

İştikâk, iki kelimenin mana ve kök harflerindeki uygunluk durumudur. İştikâka benzeyen demek olan şibh-i iştikâk ise, iki sözün harflerinin tümünde veya çoğunda birlik bulunmasına rağmen aynı kökten bulunmaması durumudur.

İştikak nasıl yapılır?

Aynı kökten türeyen birden fazla sözcüğü bir arada kullanma sanatına iştikak denir. İştikak sanatı Arapça sözcüklerle yapılır. Burada “gafûr” ve “mağfiret”, Arapça dilbilgisi kurallarına göre aynı kökten türemiş iki sözcüktür. Hâkim-i mahkeme-i hükm-i cezâdır kalemim.

Naht ne demek?

Naht sanatı, hat sanatıyla yazılan yazıların oyma, kakma, kabartma ve yakma teknikleriyle ahşaba işlenmesiyle ortaya çıkan desenin veya motifin, ahşap oyma ve işleme teknikleriyle ayrıştırılmasıyla oluşur.

Naht ne demek Arapça?

Öz: Naht,Arap dilinde iki veya üç kelimeden ya da bir cümleden ihtisar yoluyla yepyeni bir kelime üretmektir. Dili zenginleştirme ve ihtisar gibi özellikleri olan naht olgusu bir dil açısından çok önemli husustur.