Müzakere etmek ne demek?

İçindekiler:

  1. Müzakere etmek ne demek?
  2. Müzakere ortamının temel özellikleri nelerdir?
  3. Müzakere Becerileri ne demektir?
  4. Müzakerenin en temel gerçeği nedir?
  5. Müzakerenin aşamaları nelerdir?
  6. Müzakerede batna nedir?
  7. Müzakerenin unsurları nelerdir?
  8. Müzakere süreci aşamaları nelerdir?
  9. BATNA BATNA nedir?
  10. Uzlaştırma teklifi hangi yollarla yapılır?

Müzakere etmek ne demek?

Müzakere, siz ve diğer tarafın paylaşılan ve karşı olan çıkarları olduğunda, anlaşmaya varmak için her iki tarafın kulllandığı bir dizi iletişim sürecidir. Bazı kaynaklarda müzakere “hedeflerimizi tek başımıza elde edemediğimizde gerekli olan” kişiler arası bir karar verme süreci “olarak tanımlanmaktadır.

Müzakere ortamının temel özellikleri nelerdir?

Müzakere ortamlarının tartışma ortamlarından ayırt edilmesi gerekir. Kısaca süreç yazılı veya sözlü bir araya gelme, konu hâkimiyeti, alınmak istenen sonuç, doğru ifade ve karşı tarafın konuya yaklaşım tarzının iyi değerlendirilmesi olarak sıralayabiliriz.

Müzakere Becerileri ne demektir?

Müzakere becerileri, iş hayatında etkili bir şekilde kullanılan yeteneklerden biridir. İletişim, insanın olduğu her yerde kişi ve gruplar arasındaki duygu, düşünce, fikir ve kültürü içine alan geniş kapsamlı bir aktarım sürecidir.

Müzakerenin en temel gerçeği nedir?

Müzakere edebilmek için en az iki taraf gerekir. Müzakerenin tarafları gerçek ve tüzel kişiler, gruplar, devletler olabilir. Müzakerenin esaslı unsurları ise diğer tarafı etkilemek ve ikna etmektir. ... Müzakere, tarafların gönüllü olarak katıldığı bir süreçtir ve başarılı olması için gerçek bir çaba gerektirir.

Müzakerenin aşamaları nelerdir?

Acuff (2005:19) a göre ise, müzakerenin aşamaları: oryantasyon ve delil toplama, direnme, stratejilerin yeniden ifade edilmesi, pazarlık ve karar verme, anlaşma ve takip etme olarak belirtilmektedir.

Müzakerede batna nedir?

Öğrendim ki; BATNA' nın açılımı “best alternative to negotiated agreement” mış. Türkçesini “müzakere edilen anlaşmaya en iyi alternatif “ olarak çevirebiliriz. Ortada bir müzakere olabilmesi için çıkarları birbiri ile çatışan en az iki taraf ve karar verilmesi gereken bir olay olması gerekir. ...

Müzakerenin unsurları nelerdir?

Müzakerenin tarafları gerçek ve tüzel kişiler, gruplar, devletler olabilir. Müzakerenin esaslı unsurları ise diğer tarafı etkilemek ve ikna etmektir. Bunun için bilinçli ya da bilinçsiz duygusal veya hesaplanmış birçok iletişim yöntemi kullanılır. Tarafların birbirlerini etkileyen menfaatleri ve ihtiyaçları vardır.

Müzakere süreci aşamaları nelerdir?

Acuff (2005:19) a göre ise, müzakerenin aşamaları: oryantasyon ve delil toplama, direnme, stratejilerin yeniden ifade edilmesi, pazarlık ve karar verme, anlaşma ve takip etme olarak belirtilmektedir.

BATNA BATNA nedir?

Müzakereye başladığımızda ise mutlaka BATNA (Best Alternative To a Negotiated Agreement ) dediğimiz anlaşma olmaksızın masadan kalktığımızda en iyi alternatifimiz ve WATNA (Best Alternative To A Negotiated Agreement) anlaşma olmadan masadan kalktığımızda en kötü alternatifimizi bilmeliyiz.

Uzlaştırma teklifi hangi yollarla yapılır?

Uzlaştırmacı uzlaşma teklifini büro aracılığıyla açıklamalı tebligat, istinabe veya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) yoluyla da yapabilir. Uzlaşma formunun istinabe suretiyle imzalatılması gereken hallerde teklif formu, tarafın bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcılığı istinabe bürosu aracılığı ile imzalatılır.