Muhal nedir din?

İçindekiler:

  1. Muhal nedir din?
  2. Kelamda muhal nedir?
  3. Kelamda Mümteni ne demek?
  4. Kelamda mümkün ne demek?
  5. Mümteni varlık ne demektir?
  6. Mümkün olur ne demek?
  7. Madum olmak ne demek?
  8. Varlığı zorunlu olan yokluğu aklen imkansız olan varlığa ne denir?

Muhal nedir din?

Muhal kelimesi ‚müstahil‛ ve ‚mümteni‛ kelimeleri ile ‚imkânsız‛ anlamında ortak olarak kullanılmaktadır. Muhal ve müstahil sözcükleri sözlükte daha çok kelâm (söz) alanında ‚sözü bozmak; ifsâd etmek‛ anlamlarına gelmektedir.

Kelamda muhal nedir?

Genellikle “muhal” ismiyle bilinen bu alanla alakalı olarak bir takım hükümler ortaya konmakta ve bilgi-varlık sahası bu hükümlere göre şekillenmektedir. ... Bunun asıl anlamı, muhalin mütekellimlerin varlık anlayışlarını söz olarak ifadelerinde onlara savunmacı bir alan oluşturmasıdır.

Kelamda Mümteni ne demek?

Muhâl ve müstahîl de denilen mümteni, yokluğu zâtının gereği ve zorunlu olan, dıș dünyada varlığı düşünülemeyen, varlığı ve gerçekleşmesi imkânsız olan demektir. Yaratıcının birden fazla olması, Allah'ın (c.c.) eksiklik sıfatlarıyla nitelenmesi de aklen imkânsızdır ve düşünülemez.

Kelamda mümkün ne demek?

Mümkün varlık ise, ne varlığı ne de yokluğu kendinden olmayan, kendine nisbetle varlığı da yokluğu da birbirine eşit olan varlıktır. İşte hâdis tabiri ancak bu tür, yani mümkün varlık için sözkonusudur. Kadîm varlık için bir var edici sözkonusu değildir; zâtı (özü) varlığını gerektirir.

Mümteni varlık ne demektir?

MÜMTENİ: “Varlığı muhal olan.” “Var olması mümkün olmayan.” Etrafımız farklı mahiyette nice varlıklarla sarılı. ... Bütün bu varlıklar, İlâhî isim ve sıfatlara tecelligâh olma itibariyle değişik isimlerle yad edilirler: Halik ismi nazarında mahlûk adını alırlar.

Mümkün olur ne demek?

1. Olması, gerçekleşmesi imkân dâhilinde olan, olabilir, kābil, muhtemel: Bana ver ben çekeyim derdini mümkünse eğer (Hüseyin Sîret).

Madum olmak ne demek?

MÂDUM. (ﻣﻌﺪﻭﻡ) sıf. (Ar. 'adem “yokluk”tan ma'dūm) Var olmayan, mevcut olmayan, yok, nâbud.

Varlığı zorunlu olan yokluğu aklen imkansız olan varlığa ne denir?

Muhâl ve müstahîl de denilen mümteni, yokluğu zâtının gereği ve zorunlu olan, dış dünyada varlığı düşünülemeyen, varlığı ve gerçekleşmesi imkânsız olan demektir.