Tazmin ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Tazmin ne demek TDK?
  2. Tazmini ne demek?
  3. Tazmin ne demek Osmanlıca?
  4. Muvazaa ne demek TDK?
  5. Taraf muvazaası ne demek?

Tazmin ne demek TDK?

Arapçadan dilimize geçmiş olan tazmin kelimesinin çoğulu tazminat şeklinde yazılır. Türkçede daha çok tazminat şeklinde kullanılan bu sözcük ''zamn'' kökünden türetilmiştir. Zamn, birisine kefil olmak manasına gelirken, tazmin de bir kişinin ya da şirketin zararını karşılamak demektir.

Tazmini ne demek?

1. Sebep olunan zarar ve ziyânı ödeme: Kendisini tevkif ederek kırdığı kapıyı tazmin ettirdikten sonra bıraktılar (Sâmipaşazâde Sezâî).

Tazmin ne demek Osmanlıca?

tazmin / tazmîn / تضمين Zarar verdiği kimsenin zarar ve ziyanını ödemek. Edb: Başkasına ait bir mısra veya beyti intihâl ve tevârüd olmaksızın kendi şiirine alma san'atı. Bir şeyi bir şeye dâhil etmek. Zararı ödetmek.

Muvazaa ne demek TDK?

Hukukta muvazaa, bir hukuki ilişkinin taraflarının, üçüncü kişileri aldatmak amacıyla gerçek iradelerine uymayan ve kendi aralarında hüküm ve sonuç doğurmayan bir görünüş yaratmak konusunda yaptıkları gizli anlaşma. Arapça kökenli bir sözcük olan muvazaa "danışıklılık" anlamına gelir.

Taraf muvazaası ne demek?

Taraf muvazaası nedeniyle tapu iptali davası -Muvazaa danışıklılık anlamına gelir. Kişilerin bilerek ve isteyerek iradeleri ile beyanları arasında uyuşmazlık yaratmalarıdır. Gizli yapılan bir anlaşma olup üçüncü kişileri hedefe alır. ... Mirastan mal kaçırma hukukta nispi (nitelikli) muvazaa olarak geçer.