Huccet ne demek anlamı?

İçindekiler:

  1. Huccet ne demek anlamı?
  2. Osmanlıda huccet nedir?
  3. Fikihta huccet ne demek?
  4. İlam nedir Osmanlı?
  5. İlam olmak ne demek?
  6. İlam nedir islam ansiklopedisi?
  7. İlam bilgisi evrakı nedir?
  8. Karar ilam harcı ne demek?
  9. Ilam nedir TDV?
  10. Ilam ve hüccet nedir?
  11. Yargıtayda ilam ne demek?

Huccet ne demek anlamı?

1. Delil, vesîka, senet, belge. 2. Şerîat mahkemeleri kadıları tarafından düzenlenen resmî belge: Münâsibdir sana ey tıfl-i nâzım hüccetin al gel / Beşiktaş'a yakın bir hâne-i vîrânımız vardır (Nedim'den).

Osmanlıda huccet nedir?

Sözlükte "delil, burhan, senet" anlamına gelen hüccet (çoğulu hücec) "bir davanın sıhhatine delâlet eden şey" demektir. Osmanlı hukuk terminolojisinde hüccet kelimesi iki anlamda kullanılmıştır. Birincisi şahitlik, ikrar, yemin ve yeminden nükûl gibi bir davayı ispata yarayan hukukî delillerdir.

Fikihta huccet ne demek?

Hüccet, İslâmî literatürde ve özellikle kelâm kaynaklarında delil ile aynı anlamda kullanılmış, hak veya bâtıl, kat'î veya zannî, burhanî-cedelî yahut hatâbî olsun, şiire, mugalataya veya safsataya dayansın bütün delillere ve kıyas şekillerine hüccet adı verilmiştir.

İlam nedir Osmanlı?

Sözlükte "bildirmek, öğretmek, işaret koymak" mânalarına gelen i'lâm (çoğulu i'lâmât), terim olarak şer'î bir hükmü ve altında kararı veren hâkimin imza ve mührünü taşıyan yazılı belge demektir. Daha çok i'lâmât-ı şer'iyye olarak kullanılır.

İlam olmak ne demek?

Bir yargılama sonucunda, mahkeme kararının yazıldığı ve taraflara verilen, imzalı ve mühürlü resmi belgeye ilam adı verilir. Her bir yazılı eda hükmü içeren mahkeme kararı ilam olmakla birlikte, uygulamada sıklıkla ilamlı ve ilamsız olarak bilinen icra takiplerinde karşılaşılır.

İlam nedir islam ansiklopedisi?

Sözlükte "öğretmek, bildirmek" anlamına gelen i'lâm, hadis terimi olarak hocanın semâ ve kıraat metotları ile aldığı hadisi veya hadis kitabını rivayeti için herhangi bir açıklamada bulunmadan öğrenciye göstererek bunların kendisine ait olduğunu bildirmesi veya öğrencinin hocaya rivayetlerini hatırlatması karşısında ...

İlam bilgisi evrakı nedir?

Bir yargılama sonucunda, mahkeme kararının yazıldığı ve taraflara verilen, imzalı ve mühürlü resmi belgeye ilam adı verilir. Her bir yazılı eda hükmü içeren mahkeme kararı ilam olmakla birlikte, uygulamada sıklıkla ilamlı ve ilamsız olarak bilinen icra takiplerinde karşılaşılır.

Karar ilam harcı ne demek?

İlam kısaca mahkemenin vermiş olduğu kararın yazılı olduğu kağıt demektir. ... İlamın son kısımlarında kararın kesinleşip kesinleşmediği, karar için hangi mercilere kaç gün içerisinde başvurulabileceği yazmaktadır.

Ilam nedir TDV?

Sözlükte "bildirmek, öğretmek, işaret koymak" mânalarına gelen i'lâm (çoğulu i'lâmât), terim olarak şer'î bir hükmü ve altında kararı veren hâkimin imza ve mührünü taşıyan yazılı belge demektir.

Ilam ve hüccet nedir?

Osmanlı diplomatiğinde ise şer'i mahkemelerde tutulan kadı karşısında iki taraflı olarak anlaşmaya varılan ve kadının onayladığı belgelerdir. Hüccetve ilam arasındaki fark kadının karar belirtmesidir. İlamda kadı kararı bulunurken hüccet de kadı huzurunda yapılan işlem vardır (Ünal, 2011: 328).

Yargıtayda ilam ne demek?

İlam Nedir? Yargılama sonucunda mahkeme tarafından verilen karar yazılarak taraflara imzalı ve mühürlü olarak verilir. Bu yazıya “ilam” adı verilir. İlamın son bölümünde verilen kararın kesin olup olmadığı, karar hakkında hangi merciye kaç günlük bir süre içerisinde başvurma hakkınız olduğu yazılır.