EMES hastalığı nelere yol açar?

İçindekiler:

  1. EMES hastalığı nelere yol açar?
  2. EMES hastalığının atakları nelerdir?
  3. Progresif MS Nedir?
  4. Birincil ilerleyici MS Nedir?
  5. Relapsing Remitting Multipl Skleroz Nedir?
  6. Sekonder Progresif nedir?
  7. Skleroz ne anlama gelir?
  8. MS pulse tedavisi nedir?

EMES hastalığı nelere yol açar?

Multiple Skleroz yani MS, kişilerin bağışıklık sistemlerinde meydana gelen bozukluklar sonucunda beyin ve omuriliklerinde çok fazla plak oluşması sonucu ortaya çılan bir hastalıktır. MS, ataklar halinde gelişir. Hastalık sürecinde uygun tedavi ve düzenli takip gerektirir.

EMES hastalığının atakları nelerdir?

MS atakları belirtiler ise; Vücudun değişik bölgelerinde özellikle gövdede, yüzde, kollar ya da bacaklarda uyuşukluk, karıncalanma, güçsüzlük. Denge ya da yürüme bozukluğu. Dilde peltekleşme gibi konuşma bozuklukları Mesane ve bağırsak problemleri.

Progresif MS Nedir?

Primer progresif MS (PPMS), sürekli olarak kötüleşen semptomlarla belirgin fakat tipik olarak uzak nüksler veya remisyon dönemleri görülmeyen, hastalığın güçten düşürücü bir formudur. Yaklaşık her 10 MS hastasından birine hastalığın primer progresif formu tanısı koyulmaktadır.

Birincil ilerleyici MS Nedir?

Birincil İlerleyici (Primer Progresif) MS (PPMS) “Aktif” ve “Aktif değil” terimleri, yeni veya güçlendirici beyin lezyonları ile hastalık aktivitesini tanımlamak için kullanılmaktadır.

Relapsing Remitting Multipl Skleroz Nedir?

Bu MS tipine “relapsing-remitting multipl skleroz” da denir. İlk yıllarda atak döneminden sonra hasta tamamen normale dönebilirken, hastaların bir bölümünde hastalık yıllar içinde giderek ağırlaşabilir; bu durum da “sekonder-progresif MS” adını alır.

Sekonder Progresif nedir?

3. İkincil İlerleyen MS (Sekonder Progresif MS): Başlangıçta Relapsing- Remitting seyredip sonra kötüleşen tiptir. Tekrarlayan ataklar sonrası düzelme zorlaşır yada olmayabilir.

Skleroz ne anlama gelir?

Merkezi sinir sistemi (MSS) ile organların bilgi iletişimini sağlayan omuriliğin miyelin tabakası üzerindeki fiziksel tahribatın bir sonucu olarak ortaya çıkmaktadır. Kılıfın hasar gördüğü yerlerde sertleşmiş dokular yer almaktadır. Bu dokulara skleroz denir. Bu sertleşmiş alana da plak denir.

MS pulse tedavisi nedir?

MS Tedavisi Atak tedavisinde ana tedavi pulse tedavi olarak tanımlanan 5-7 gün süresince yüksek doz(1 gr/gün) kortizon(metil prednizolon) vermektir.