Ciranta kime denir?

İçindekiler:

  1. Ciranta kime denir?
  2. Keşideci Ciranta ne demek?
  3. Bonoda Ciranta kimdir?
  4. Ciranta kimlere başvurabilir?
  5. Lehtar aval verebilir mi?
  6. Hamil ve lehtar aynı mı?
  7. Bonoda yetkili hamil kimdir?
  8. Senet vadesinde ödenmezse hamil kimlere başvurabilir?
  9. Protesto kimlere çekilir?
  10. Kıymetli evrak türleri nelerdir?
  11. Muhatap aval verebilir mi?
  12. Kısmi aval geçerli mi?
  13. Banka dekontunda Lehdar ne demek?

Ciranta kime denir?

Ciranta, bir borcu veya ödeneği karşılayabilmek için senedi ciro eden kişiye verilen genel isimdir. ... İkincisi ise kendi adına var olan bir senedi, yeniden düzenleyerek başka bir kişiye ödeme yapmak için verir. Bu durumda senedin yeniden imzalanması gerekmektedir.

Keşideci Ciranta ne demek?

Çekte üç taraf bulunmaktadır: Keşideci : Çeki düzenleyen kimse Lehtar : Çek tutarı kendisine ödenecek olan kimse Muhatap : Çek tutarını ödeyecek olan banka VE AYRICA, Ciranta : Emre yazılı bir ticari senedi ciro eden kimse.

Bonoda Ciranta kimdir?

-Ciro bir senet üzerinde ki hakları başka bir kişiye kayıtsız , şartsız devredilmesidir. Ciro eden kişiye ciranta denir. ... Beyaz ciro ise kime yapıldığı belli olmayan , cirantanın senedin arka yüzüne ödeyiniz yazarak imzasını atması ile yapılır. Bono kimin elindeyse onun tarafından tahsil edilir.

Ciranta kimlere başvurabilir?

Bononun, asıl borçlu tarafından tamamen veya kısmen ödenmemesi halinde hamil şekli ve maddi koşulları yerine getirmek kaydıyla bonoda imzası olan ve ciro zincirinde kendisinden önce gelen kişilere başvuru hakkını kazanır. ... Başvuru borçluları, asıl borçlu hariç bonoda imzası bulunan diğer kişilerdir. (ciranta, avalist).

Lehtar aval verebilir mi?

- 319 - düzenlenen lehtar, ciro yoluyla devir hâlinde senede imza atmış olacaktır. Böylece bono üzerinde imzası bulunacak olan lehtar bonoda aval de verebilir.

Hamil ve lehtar aynı mı?

Keşideci: Çeki düzenleyen kişi. Muhatap: Çeki ödeyecek banka şubesi. Hamil / lehdar: Çekin muhatabı ve çekte yazan meblağı alacak kişi. Cironta: Emre yazılı ticari senedi ciro eden kimse.

Bonoda yetkili hamil kimdir?

Bono ciro edilmemişse yetkili hamil, senedin lehtarıdır (ilk hamil). Bono lehtar tarafından ciro edilmişse, yetkili hamil, kendi hakkı müteselsil ve birbirine bağlı cirolardan anlaşılan son hamildir (TTK m. 686, m. 778, 790).

Senet vadesinde ödenmezse hamil kimlere başvurabilir?

1-Hamil dilerse senedin asıl borçlularına ( senedi düzenleyen ve aval verenlere) karşı doğrudan kambiyo senetlerine mahsus haciz yoluyla icra takibi yapabilir yahut alacak davası açabilir. 2-Hamil asıl borçlular dışında, başvuru borçlularına (cirantalara veya cirantalara aval verenlere) da müracaat edebilir.

Protesto kimlere çekilir?

Borçluya, poliçenin, bononun ödenmesi için yapılan ibrazın sonuçsuz kalması üzerine, müracaat haklarının kullanılabilmesi için ödememe protestosu düzenlenmelidir. Senet ödenmezse ciro edenlere başvurulabilmesi için süresi içerisinde ödememe protestosu çekilmelidir.

Kıymetli evrak türleri nelerdir?

Kıymetli Evrak Türleri:
  • Poliçe, çek, bono, tahvil.
  • Anonim ve paylı komandit şirketlerde pay senetleri ve ilmühaberler.
  • Makbuz senedi, varant, konşimento, ipotekli borç senedi, irat senedi, rehinli tahvilat.
  • İpotekli borç senedi, Rehinli tahvilat ve İrat senedi.
  • İntifa senetleri, tahvil, kupon, talon.

Muhatap aval verebilir mi?

Keşideci, muhatap, ciranta, araya giren ve avalist lehine aval verilebilir.

Kısmi aval geçerli mi?

Aval, poliçe bedelinin tamamı için verilebileceği gibi, bir kısmı içinde verilebilir. Yani kısmi aval geçerlidir. Aval, poliçe ya da eklenen alonj üzerine, "aval içindir" ya da bu anlamda bir ifade yazılarak ve altına imza atılarak yapılır.

Banka dekontunda Lehdar ne demek?

Hukuk terimi olarak kullanıldığında lehtar; senet üzerinde adı yazılı halde olan bir kimsedir. Hamiline ve ya emrine yazılı durumda olan senetler için ise lehtar, senedi elinde bulundurmakta olan ve ya emrinde tutan kişiyi ifade eder.