Müsavat ne demek TDK?

İçindekiler:

  1. Müsavat ne demek TDK?
  2. Musavat olmak ne demek?
  3. Istibdattan ne demek?
  4. Itnab sanati ne demek?
  5. Devri istibdad ne demek?

Müsavat ne demek TDK?

Müsavat tdk sözlük anlamı nedir 1. a. (müsa:va:tı) esk. Eşitlik, denklik: Hürriyet, müsavat diye herkesin ağzına bir parmak bal çaldılar. -H. R.

Musavat olmak ne demek?

MÜSÂVAT. (ﻣﺴﺎﻭﺍﺕ) i. (Ar. seviyye “düzgünlük, berâberlik”ten musāvāt) Aynı seviyede olma, eşitlik, denklik: Oldu ma'nî-i müsâvât-ı umûmî zâhir / Şimdi şâhân ile birdir gurebâ-yı iflâs (Leskofçalı Gālib). İdâre-i cedîde bize hürriyeti, müsâvatı, adâleti (…)

Istibdattan ne demek?

İSTİBDAT – İSTİBDAD 1. Tek bir yöneticinin, kendine tâbi olanları mutlak hâkim olarak ve keyfine göre hükmederek idâre etmesi usûlü, keyfe, zora ve baskıya dayanan idâre şekli, diktatörlük, despotluk, despotizm.

Itnab sanati ne demek?

a) Geneli ifade eden sözden sonra özeli ifade eden bir söz söylemek: “Bu sözüme herkes dikkat etsin; Ahmet sen de dikkat et!” cümlesinde “herkes” kavramının kapsamına Ahmet de girdiği hâlde onun özellikle dikkatini çekmek için ismini ayrıca belirtmek bu tür itnâb için bir örnektir.

Devri istibdad ne demek?

İstibdat'ın anlamı TDK'ya göre : “Uyruklarına hiçbir hak ve özgürlük tanımayan sınırsız monarşi, despotluk, despotizm” demek. Baskı anlamında kullanılan bu kelime ile asıl anlatılmak istenen II. Abdülhamid'in padişah olduğu dönemdir. Bu döneme, uygulanan bazı politikalar nedeniyle istibdat dönemi denmiştir.