Bezm ne demek kökeni?

İçindekiler:

  1. Bezm ne demek kökeni?
  2. Bezm i sürur ne demek?
  3. Bezm i elem ne demek?
  4. REZM ne demek Osmanlıcada?
  5. Bezme gelmek ne demek?
  6. Bezmi sohbet ne demek?
  7. Bezm-i muhabbet ne demek?
  8. Bezm-i Alem Valide Sultan kimdir?

Bezm ne demek kökeni?

i. (Fars. yer bildiren -gāh > -geh ekiyle) Sohbet ve işret için toplanılan, meclis kurulan yer: Hâdimi Cibrîl ü sâkîsi habîbullâhtır / Bezm-gâh-ı hüsn ü aşkın izzet ü şânın görün (Leskofçalı Gālib).

Bezm i sürur ne demek?

T.S.). Bezm-ârâ (ﺑﺰﻡﺁﺭﺍ) birl. sıf. (Fars. ārā “süsleyen” ile) Meclisi süsleyen, şenlendiren: Gāyet bezm-ârâ olduğundan hazır olduğu mecliste zevk ve safâ ve şevk ve şetâretin menbaı kendisi olur (Ahmed Midhat Efendi).

Bezm i elem ne demek?

Farsça'da "sohbet meclisi" anlamına gelen bezm kelimesiyle Arapça'da "ben değil miyim" mânasında çekimli bir fiil olan elestüden oluşan bezm-i elest terkibi, "Ben sizin rabbiniz değil miyim" hitabının yapıldığı ve ruhların da "evet" diye cevap verdikleri meclis anlamını ifade eder.

REZM ne demek Osmanlıcada?

Deve avazı. Gök gürlemesi. Cem'etmek, toplamak.

Bezme gelmek ne demek?

BEZMEK. geçişsiz f. (Eski Türk. bez-mek “soğuktan titremek”) (-den) Bıkmak, usanmak, bîzar olmak, gınâ gelmek: Hem okudum hemi de yazdım / Yalan dünyâ senden bezdim (Karacaoğlan).

Bezmi sohbet ne demek?

Bezmialem, aslında kurulan meclis anlamında kullanılmaktadır. Yani toplanan sohbet, eğlence, şikayet meclisleri olarak kullanılır. Bezmi, meclis anlamına gelir.

Bezm-i muhabbet ne demek?

1. İçkili, eğlenceli yiyip içme ve sohbet meclisi: Bezme teşrîf eyle ey çeşm-i âfet / Bu şeb hâne halvet eyle muhabbet (Şarkı).

Bezm-i Alem Valide Sultan kimdir?

Bezmiâlem Valide Sultan (1807 - ), Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un ikinci eşi ve padişah Abdülmecid'in annesi. Bezm-i-Âlem "Dünya meclisi" anlamına gelir.