Gebelik takibi ne sıklıkla yapılmalı?

İçindekiler:

  1. Gebelik takibi ne sıklıkla yapılmalı?
  2. Gebelik kontrolü nasıl yapılır?
  3. Hangi veriler gebelik takibinde kullanılır?
  4. 32 haftadan sonra ne kadar sıklıkla doktora gidilir?
  5. Gebelikte ultrason ne sıklıkta olmalı?
  6. Hamilelikte hangi durumlarda doktora gidilmeli?
  7. Gebelikte alttan muayene hangi durumlarda yapılır?

Gebelik takibi ne sıklıkla yapılmalı?

Gebelik takiplerinin sıklığı nasıl olmalıdır? Bebek tekse ilk 3 ay, 2-3 haftada bir takip uygundur. Daha sonra aylık takibe devam edilir. Çoğul gebelik, annede mevcut hastalık ve tekrarlayan düşük durumlarında ise sık aralarla takibe devam edilir.

Gebelik kontrolü nasıl yapılır?

Gebenin ilk fizik muayenesinde kan basıncı, boy ve kilo ölçümünü yapılır. Eğer annenin ilk gebeliği değilse önceki gebeliklerde doğum şekli, bebeğin kaç kilo doğduğu, herhangi bir sakatlığı olup olmadığı sorgulanır. Bu ilk kontrolden sonra doktorunuz hangi sıklıklarla muayeneye gitmeniz gerektiğini söyleyecektir.

Hangi veriler gebelik takibinde kullanılır?

Gebeliğin İlk Takibindeki (ilk 14 hafta) İşlemler Nelerdir? Anne adayının iletişim bilgileri, kişisel bilgiler, soy geçmiş, eşlik eden hastalık öyküsü, mevcut gebelik dahil kadın-doğum sağlığı öyküsü hakkında bilgi toplanır. Fizik muayenede gebelik başlangıcına ait boy, kilo, kan basıncı, nabız değerleri ölçülür.

32 haftadan sonra ne kadar sıklıkla doktora gidilir?

Bu haftadan sonra doktor kontrolleriniz sıklaşacaktır. Bu hafta itibarı ile yaklaşık olarak iki haftada bir kontrole gitmeniz gerekecek. Doğum gerçekleşene kadar bu durum bu şekilde devam edecektir.

Gebelikte ultrason ne sıklıkta olmalı?

Özellikle doppler çok gerekmedikçe hamileliğin 10-12. haftaları arasında kullanılmamalıdır. Anne adayı gerekmedikçe ultrasona girmemeyi doktoruna talep edebilir mi? Gelişmiş ülkelerde ultrason muayenesi, normal giden hamileliklerde genellikle 3 kez yapılır.

Hamilelikte hangi durumlarda doktora gidilmeli?

Enerjisi gebelik öncesinden bile daha fazladır. Cinsel isteği artar. Bu dönemde oluşabilecek acil durumlar; bulantı- kusma, idrar yaparken yanma, vajinal kanama ve kasık ağrısıdır. Bu dönemde vajinal kanama olması kesinlikle doğal değildir ve mutlaka gecikmeden doktora muayene olunması gerekir.

Gebelikte alttan muayene hangi durumlarda yapılır?

Çatı muayenesi gebeliğin son haftalarında (37 haftadan sonra) annenin pelvis kemiklerinin (çatı kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi için yapılır, vajinal yolla yapılan bu muayeneye halk arasında alttan muayene de denir.