Irticâl ne demek?

İçindekiler:

  1. Irticâl ne demek?
  2. Irticali aşık ne demek?
  3. Ihtifa ne demek Osmanlıca?
  4. Ihtivada ne demek?
  5. Spontanlık ve doğaçlama arasındaki fark nedir?
  6. Şairi zi Irtical ne demek?
  7. Ihtiva ne demek örnek?

Irticâl ne demek?

İrticâl, gönle birdenbire doğan bir düşüncenin en güzel şekilde ifâdesidir. İrticâl kelimesi daha çok şiir için kullanılır. Kıt'a ve müfred gibi şiir parçaları irticâlen söylenebilir.

Irticali aşık ne demek?

Âşık edebiyatında irticâlen şiir söyleme usta-çırak geleneği içinde edinilen bir yetenektir. Usta âşığın yanında uzun bir çıraklık dönemi geçiren âşık adayı ustasından eski âşıkların eserleriyle kendi şiirlerini, ayrıca hikâye anlatma, saz çalma ve irticâlen şiir söylemeyi de öğrenir (bk. ÂŞIK).

Ihtifa ne demek Osmanlıca?

ihtifa / ihtifâ / اختفا Gizlenme. Saklanma.

Ihtivada ne demek?

İçinde bulundurmak, içine almak, havi olmak, şamil olmak. Bir şeyi toplamak ve korumak.

Spontanlık ve doğaçlama arasındaki fark nedir?

İçinden geldiği gibi olan, daha önce bir hazırlık yapılmaksızın o anda gerçekleşen olaylara veya esere doğaçlama terimi yakıştırılmaktadır. Doğaçlama sözcüğü, yabancı dillerden alıntı olan “spontane” kelimesinin Türkçe karşılığı olarak ortaya çıkmıştır. ... Doğaçlama gelişen bazı şeyler, aslında alelâde değildir.

Şairi zi Irtical ne demek?

Mehmed Celal, yazı yaşamına Gülşen dergisinde yayımlanan şiiri ile girmiştir. ... Doğaçlama şiir söylemekte olan yeteneği nedeni ile “şair-i zi-irtical” lakabı ile adından söz ettirmiştir. Şiirlerinin çoğunda Büyükada'dan ve orada yaşadığı aşklardan bahsettiği için “Ada Şairi” olarak da tanınmıştır.

Ihtiva ne demek örnek?

içine almak, içinde bulundurmak, içermek, kapsamak: “Kuyucaklı Yusuf romanı, bazı manasız romantizm elemanları ihtiva etmesine rağmen Türk romanı tarihinde yeni bir merhale teşkil eder.” -N. Hikmet.