Akdi ne demek?

İçindekiler:

  1. Akdi ne demek?
  2. Kira akdi ne demek?
  3. Hangi hallerde iş akdi feshedilir?
  4. Alım satım akdi ne demek?
  5. Hizmet akdi ile calismak ne demek?
  6. Işçi hangi durumlarda iş sözleşmesini feshedebilir?
  7. Hizmet sözleşmesi nasıl feshedilir?

Akdi ne demek?

Akdi kelimesi hukuki alanda kullanılan bir sözcüktür. Anlamı ise sözleşmeli ya da sözleşimsel şeklinde ifade edilir. Diğer bir ifade ile iş sözleşmesi olarak ele alınır ve karşılıklı bir kanun nezdinde ifade edilir.

Kira akdi ne demek?

Kira akdi, bir şeyden bir bedel karşılığında yararlanma ve kullanma hakkını veren ve iki tarafa borç yükleyen bir akittir. Kiralayan söz konusu gayrimenkulün kullanma hakkını kira akdi süresince kiracıya verir bunun karşılığında kiracı ise belirlenen kira ücretini öder.

Hangi hallerde iş akdi feshedilir?

Borçlar Kanununun genel ilkelerine göre, mücbir sebep olaylarında, bazı gerekliliklerin yerine getirilmesi kaydıyla, tüm sözleşmeler feshedilebilir. Bu nedenle, bu koşullar sözleşmelerinin feshi için çalışma bağlamında da geçerli olacaktır. Bu durumlar arasında doğal afetler, savaş veya isyanlar sayılabilir.

Alım satım akdi ne demek?

Alım-satımın fıkıh terminolojisindeki tanımı "bir malın başka bir mal karşılığında özel bir surette değiştirilmesi" şeklinde yapılır. Tanım böyle yapılırsa, karz akdi [borç verme] bir itiraz konusu olarak ileri sürülebilir. Çünkü karz akdi esnasında kişi "bunu, mislini ödeme karşılığında al" diyebilir.

Hizmet akdi ile calismak ne demek?

Hizmet akdi, işçinin işverene bağımlı olarak belirli veya belirli olmayan süreyle iş görmeyi ve işverenin de ona zamana veya yapılan işe göre ücret ödemeyi üstlendiği sözleşmeyi ifade etmektedir.

Işçi hangi durumlarda iş sözleşmesini feshedebilir?

İşçinin, işveren yahut bunların aile üyelerinden birinin şeref ve namusuna dokunacak sözler sarf etmesi veya davranışlarda bulunması yahut işveren hakkında şeref ve haysiyet kırıcı asılsız ihbar ve isnatlarda bulunması durumunda işverenin iş sözleşmesini bildirimsiz olarak feshetme hakkı bulunmaktadır.

Hizmet sözleşmesi nasıl feshedilir?

a) Sözleşmenin Derhal Feshedilmesi: İşçi veya işveren tarafından herhangi biri, haklı sebeplerden birine dayanarak hizmet sözleşmesini derhal feshedebilme hakkına sahip bulunmaktadır. Hizmet sözleşmesini fesheden tarafın, fesih sebebini karşı tarafa bildirmesi gerekir.