Sarsıntı geçtikten sonra ne yapmalıyız?

İçindekiler:

  1. Sarsıntı geçtikten sonra ne yapmalıyız?
  2. Deprem anında balkon güvenli mi?
  3. Deprem sırasında koridordan uzak durulmalı mıdır?
  4. Deprem aninda evimizde isek nasil Davranmaliyiz?
  5. Deprem sırasında merdivenden uzak durulmalı mıdır?
  6. Deprem sırasında büyük eşyalar dolapların alt raflarına konulmalı mıdır?

Sarsıntı geçtikten sonra ne yapmalıyız?

Sarsıntı geçtikten sonra elektrik, gaz ve su vanalarını kapatılmalı, soba ve ısıtıcılar söndürülmelidir. Diğer güvenlik önlemleri alınarak gerekli olan eşya ve malzemeler alınarak bina daha önce tespit edilen yoldan derhal terk edilip toplanma bölgesine gidilmelidir.

Deprem anında balkon güvenli mi?

DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ; Balkona çıkılmamalıdır. Balkonlardan ya da pencerelerden aşağıya atlanmamalıdır. Kesinlikle asansör kullanılmamalıdır. Telefonlar acil durum ve yangınları bildirmek dışında kullanılmamalıdır.

Deprem sırasında koridordan uzak durulmalı mıdır?

(ÇÖK-KAPAN-TUTUN)! Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere gibi eşyalardan uzak durulmalıdır. Okulda sınıfta ya da büroda sağlam sıra, masa altlarında veya yanında; koridorda duvarın yanına hayat üçgeni oluşturacak şekilde ÇÖK-KAPAN-TUTUN hareketi ile baş ve boyun korunmalıdır.

Deprem aninda evimizde isek nasil Davranmaliyiz?

DEPREM ANINDA BİNA İÇERİSİNDEYSENİZ; Sabitlenmemiş dolap, raf, pencere vb. eşyalardan uzak durulmalıdır. Varsa sağlam sandalyelerle desteklenmiş masa altına veya dolgun ve hacimli koltuk, kanepe, içi dolu sandık gibi koruma sağlayabilecek eşya yanına çömelerek hayat üçgeni oluşturulmalıdır.

Deprem sırasında merdivenden uzak durulmalı mıdır?

Merdiven altında durduğunuzda bir yaşam üçgeni oluşturabileceğiniz fikri tamamen yanlıştır. Hatta merdiven altında durmak çok tehlikelidir. Binada en kolay yıkılabilen şeylerden biri de merdivenlerdir. Bu yüzden deprem sırasında merdivenlerden kesinlikle uzak durulmalıdır.

Deprem sırasında büyük eşyalar dolapların alt raflarına konulmalı mıdır?

Rafların önüne elastik bant ya da tel eklenebilir. Küçük nesneler ve şişeler, birbirlerine çarpmayacak ve devrilmeyecek şekilde, kutuların içine yerleştirilmelidir. ... Karyolalar pencerenin ve üzerine devrilebilecek ağır dolapların yanına konulmamalı, karyolanın üzerinde ağır eşya olan raf bulundurulmamalıdır.