Tümel nedir ornek?

İçindekiler:

  1. Tümel nedir ornek?
  2. Tanrı tümel mi tikel mi?
  3. Felsefe tümeller ne demek?
  4. Tümeller tartışmasında hangi tutum Aristotelesin felsefesinin temel alır?
  5. Tümeller meselesi nedir?

Tümel nedir ornek?

Tümel (Mantık ve felsefede) belli bir kümeye ait şeyleri içine alan toplam, yani bir anlamda kavramı ifade etmek için kullanılan kelimedir. Örneğin kalem ya da portakal kavramlarını (tümellerini) düşünelim. Aslında kalem derken belli bir kalemi değil, yazma işine yarayan tek bir eşyayı kastediyorum.

Tanrı tümel mi tikel mi?

İbn Sînâ'ya göre Zorunlu Varlık yani Tanrı tikelleri tümel olarak bilir. Bu, Tanrı'nın insanlar gibi tikel bilmediğini ifade etmek için yapılan bir vurgudur. Tikel bilgi, hissî, zamansal ve mekânsal varlık ve olayları duyu organları ara- cılığıyla bilmeyi gerektirir. Tanrı ise organlarla idrak etmekten münezzehtir.

Felsefe tümeller ne demek?

Felsefeye Göre Tümel Nedir? Mevcut bir önermenin tümelliği "her" veya "bütün" kelimeleri ile gösterilmektedir. Genellik bir kavramın kapsamını tümellik önerme içerisinde konunun tüm kapsamı ile alındığını göstermektedir. Tümel, bütüne ait bulunan anlamına gelmektedir.

Tümeller tartışmasında hangi tutum Aristotelesin felsefesinin temel alır?

Aristoteles, tümellerin varlığını kabul etmiş fakat Platon'a karşı çıkarak tümellerin nesnelerden bağımsız olmadığını düşünmüştür. Orta Çağ boyunca süren tümeller tartışmasında, Platon'u takip eden görüşe kavram gerçekçiliği Aristoteles'i takip eden görüşe ise konseptüalizm denilmektedir.

Tümeller meselesi nedir?

Tümeller sorunu (ya da özellikler sorunu) iki tikelin neden aynı özellikleri taşıdığının (eğer taşıyorlarsa) açıklamasını yapma çabasından kaynaklanmaktadır. Geleneksel olarak Platon ve Aristoteles'te ortaya çıkan bu sorun günümüzde farklı kuramlarla hala tartışılmaktadır.