Sözlükte pervane ne demek?

İçindekiler:

  1. Sözlükte pervane ne demek?
  2. Nedir pervane?
  3. Vagon ne demek TDK?
  4. Tasavvufta pervane ne demek?
  5. Pervane çapı nedir?
  6. Fiyonk ne demek TDK?
  7. Vagonun ingilizcesi nedir?
  8. Pervane görevi nedir?
  9. Divan edebiyatında pervane ne demek?
  10. Şemu pervane Mesnevi mi?
  11. Pervane pitch ne demek?
  12. Hatve pervane nedir?

Sözlükte pervane ne demek?

Pervane Pervane ne demek? [1] Geceleri ışık çevresinde dönen küçük kelebek, kepenek. [2] Döndüğünde bir mekanizmayı işleten bir eksene dikey olarak bağlanmış, iki veya ikiden çok kanattan yapılmış alet, uskur.

Nedir pervane?

Pervane, döner bir milin üzerine yerleştirilmiş, uygun bir aerodinamik ya da hidrodinamik biçim verilmiş palalardan oluşan; itme veya çekme gücü sağlayan alet.

Vagon ne demek TDK?

a. Yük ve yolcu taşımakta kullanılan, lokomotifin çektiği demir yolu aracı: “Protokole filan sığmamasına rağmen dönüşte beni tekrar vagonuna çağırttı.” -A.

Tasavvufta pervane ne demek?

Pervanenin mum ışığı etrafında her seferinde ona daha da yaklaşarak döndükten sonra kendini aleve atıp yok etmesi sevdiğiyle yakıcı bir vuslata ermek şeklinde düşünülmüş ve bu düşünce şairler için orijinal bir ilham kaynağı olmuştur (Armutlu, 2010, 495).

Pervane çapı nedir?

Çap, bir pervanenin bir ucundan diğer ucuna uzunluğudur. Belirli bir tekne hızı ve geçerli trast için pervane ne kadar büyükse ve yavaş dönüyorsa o kadar verimlidir. Pervanenin basınç uygulanan yüzeyinde ölçülen piç (hatve), silip olmadığı varsayılarak, pervanenin, suda 360 derecelik bir dönüşünde alacağı mesafedir.

Fiyonk ne demek TDK?

Fiyonk nedir TDK? fiyonk, -gu Rum. a. Kurdele, şerit, kumaş vb.nin kelebek şeklinde bağlanmış biçimi: “Gülistan ne kadar şık, belinde fiyonk olan eflatun bir elbise giymiş.” -A.

Vagonun ingilizcesi nedir?

"vagon" teriminin İngilizce Türkçe Sözlükte anlamları : 19 sonuç
Kategoriİngilizce
1Genelcarriage i.
2Genelcar i.
3Genelrailway car i.
4Genelrail car i.
23 satır daha

Pervane görevi nedir?

tar. Pervaneci, has ve tımarla ilgili tevcih atı yapar; buna dair menşur ve beratları hazırlayan dairenin başında bulunur. Berat ve menşurlara da pervane denir. Pervaneci, divan, hazine, tımar ve hediyelerle ilgili fermanları inceleme ve gereğini yapmakla görevlidir.

Divan edebiyatında pervane ne demek?

Mum ışığı ile pervane, divan şiirinde çoğunlukla âşık ve sevgiliyi sembolize eden iki unsurdur. Sevgilinin yüzü, güzelliği ve yanağı mum; âşıklar da bu mumun etrafında dönen pervaneler olarak hayal edilir.

Şemu pervane Mesnevi mi?

Şem' ü Pervâne, Fars ve Türk Edebiyatlarının klasik mesnevi konularındandır. Bu iki edebiyatta yazılan Şem' ü Pervâne mesnevilerinde sadece Zâtî'nin eserinde beşeri yani dünyevi aşk anlatılmıştır. ... Ayrıca çift kahramanlı mesnevilerde görülen ortak motifler, Zâtî'nin Şem' ü Pervâne mesnevisinde de görülür.

Pervane pitch ne demek?

PITCH. Pitch ölçüsü teorik olarak pervanenin bir tur dönüşünde katettiği mesafeyi inç cinsinden ifade eder. Örneğin 15 pitch bir pervane bir tur dönüşte 15 inç (2,54 cm x 15 =38,10 cm) yol katetmektedir.

Hatve pervane nedir?

Pervanede Kayıp (Slip) Hava katı bir cisim olarak kabul edildiği takdirde, pervanenin böyle bir ortamda her dönüşünde kat edeceği toplam mesafeye geometrik hatve (geometric pitch) denir. Diğer bir anlatımla, pervanenin geri sürüklenme kuvveti dikkate alınmadığında bir tam dönüşünde alabileceği en fazla yoldur.