Osmanlı Kültüründe Peygamber Efendimizin dış görünüşünü vücut yapısını ve yaratılış güzelliklerini tarifeden sözlü rivayetleri içeren levhalara ne ad verilir?

İçindekiler:

  1. Osmanlı Kültüründe Peygamber Efendimizin dış görünüşünü vücut yapısını ve yaratılış güzelliklerini tarifeden sözlü rivayetleri içeren levhalara ne ad verilir?
  2. Peygamber Efendimizin fiziki özellikleri ve bunların anlatıldığı edebi eser ve levhalara ne denir?
  3. Başmakam nedir?
  4. Hicretname nedir?
  5. Tasavvufta Münacaat nedir?
  6. Dini ve Tasavvufi Mesnevilere ne denir?
  7. Mesnevilik ne demek?
  8. Mesnevi özellikleri nelerdir maddeler halinde?

Osmanlı Kültüründe Peygamber Efendimizin dış görünüşünü vücut yapısını ve yaratılış güzelliklerini tarifeden sözlü rivayetleri içeren levhalara ne ad verilir?

Böylece Hz. Peygamber'in fizikî özelliklerini anlatan eserlerle hattat ve müzehhiplerin ortaya koyduğu levhalar "hilye-i şerif, hilye-i saâdet, hilye-i Resûlullah, hilyetü'n-nebî" gibi adlarla anılmıştır. Hilyenin müstakil bir tür olarak gelişmesinin en önemli sebepleri, Hz.

Peygamber Efendimizin fiziki özellikleri ve bunların anlatıldığı edebi eser ve levhalara ne denir?

Divan edebiyatının yaygın türlerinden biri olan Hilye, peygamber efendimizin fiziki özelliklerinin anlatıldığı manzum veya mensur eserlerdir. Kelime anlamı olarak süs, zînet, cevher, güzel sıfatlar, güzel yüz anlamlarına gelen hilye Hz. ... Muhammed'in şekil özelliklerini anlatan eser anlamı ön plana çıkmıştır.

Başmakam nedir?

Kelime anlamı olarak süs, ziynet, güzellik gibi anlamlara gelen hilye bunların yanında suret, sıfat, hilkat gibi anlamlar da taşımaktadır. Toplamda sekiz bölümün bulunduğu hilye dört ana bölümden oluşur. Bunlar "başmakam", "göbek", "kuşak" ve "etek"tir.

Hicretname nedir?

Muhammed'in bu göç olayını anlatan eserlere “Hicret-nâme” adı verilir. Bu tür, Hz. Muhammed'in hicretiyle olabileceği gibi değişik kişilerin göçleriyle de ilgili olabilir. Süleyman Nahifi'nin mesnevi tarzında kaleme aldığı 800 beyitlik Hicretnâme'si türün en başarılı örneği olarak kabul edilir.

Tasavvufta Münacaat nedir?

Faydası nelerdir.. ! Münacat; kelime anlamı fısıldamak ve gizlice birisine bir şeyler aktarmak olan Arapça kökenli bir kelimedir. ... Münacat tasavvufta yaratıcıya (Allah)' a yakarma anlamında kullanılır. Bu itibarla yazılan manzum, nazım veya nesir yazılara verilen addır.

Dini ve Tasavvufi Mesnevilere ne denir?

Mesneviler aşk mesnevileri (Fuzulî-Leyla ile Mecnun), dinî-tasavvufi mesneviler(Süleyman Çelebi-Mevlit), ahlaksal ve öğretici mesneviler (Şeyhî-Harnâme), savaş ve kahramanlık konusunu işleyen gazavatnameler, bir kentin güzelliklerini anlatan şehrengizler ve mizahi mesneviler diye ayrılabilir.

Mesnevilik ne demek?

Mesnevinin sözcük anlamı ikişer ikişer, ikili demektir. Her beytin dizeleri kendi aralarında uyaklıdır. Aruz kalıplarının kısa kalıplarıyla yazılan uzun bir nazım biçimidir. Nazım biçimi olarak İran edebiyatından gelmiştir.

Mesnevi özellikleri nelerdir maddeler halinde?

Mesnevi özellikleri Mesnevilerde konu sınırlaması yoktur. Mesnevilerde her beyit kendi arasında kafiyelidir. ... Diğer divan şiir türlerinin aksine beyitler arasında konu bütünlüğü vardır. (Mesneviler bir olay anlattıklarından beyitler arasında anlam bütünlüğü olmak zorundadır.)