Taht GEHI ne demek?

İçindekiler:

  1. Taht GEHI ne demek?
  2. Lamekan hangi dil?
  3. Lamekan kimin eseri?
  4. Lamekan Alemi ne demek?
  5. Şerer i heybet ne demek?
  6. Eski dilde mekan ne demek?
  7. La zaman nedir?
  8. Mekansızlık ne demek?
  9. Yer ve mekan nedir?
  10. Tasavvufta zaman nedir?

Taht GEHI ne demek?

( ﺗﺨﺘﮕﻩ– ﺗﺨﺘﮕﺎﻩ) i. (Fars. taḫt ve yer bildiren -gāh > -geh ekiyle taḫt-gāh > taḫt-geh) Hükümdar tahtının bulunduğu yer, başşehir, pâyitaht: Hak Taâlâ azamet âleminin pâdişehi / Lâ-mekândır olamaz devletinin tahtgehi (Şinâsî).

Lamekan hangi dil?

Lamekan, Arapça lāmekān kökünden gelmektedir.

Lamekan kimin eseri?

Lamekan - Murat Küçük | kitapyurdu.com.

Lamekan Alemi ne demek?

ѻ Lâmekân âlemi: Zuhurdan önceki, zaman ve mekânın bulunmadığı âlem: Tasavvufta mekân var olan şeye tâbidir. ... Tasavvuf dilinde bu gizliliğe lâmekân âlemi denilmektedir (Ken'an Rifâî).

Şerer i heybet ne demek?

Şerer-i heybet-i ulviyyesidir yıldızlar / Onların nûru bu gök kubbesini yaldızlar (Şinâsî'den). Şerer-bar (ﺷﺮﺭ ﺑﺎﺭ) birl. sıf. (Fars. bār “yağdıran” ile) Kıvılcım yağdıran: Yerden çıkıyor göklere bin âh-ı şerer-bar / Gökler ediyor sâde çıkan nâleyi tekrar.

Eski dilde mekan ne demek?

mekan / mekân / مكان (Kevn. den) Yer. Durulan yer. Ev, hane, mesken.

La zaman nedir?

LÂMEKÂN. 1. Belli bir yeri olmayan, mekânsız: Mekân bilen sana âlemde lâmekân diyemez / Gönül müsün ya gönül mü mekânın ey bülbül (Hersekli Ârif Hikmet).

Mekansızlık ne demek?

Yersiz, yurtsuz, mekansız.

Yer ve mekan nedir?

Mekân veya yer, çeşitli yaklaşımlarca farklı ele alınmakla beraber geniş bir çerçeve ile 'insanı çevreden belli bir ölçüde ayıran ve içinde eylemlerini sürdürmesine elverişli olan boşluk' ve 'sınırları gözlemci(ler) tarafından algılanabilen uzay parçası' olarak tanımlanabilir.

Tasavvufta zaman nedir?

-Tasavvuf ilminin zaman kavramına bakışı ontolojik yani varoluşsal bir bakış açısıdır. Allah kendini tanımlarken zamansal terimler de kullanmıştır. ... Yani zaman kavramı Kutsal'a aittir. Ayrıca "Âna, dehre, zamana sövmeyin" diye bir hadis-i şerif vardır: "Çünkü o Allah'tır" der.