Talil edilmek ne demek?

İçindekiler:

  1. Talil edilmek ne demek?
  2. Taabbud talil ne demek?
  3. Tefsirde talil ne demek?
  4. Senetteki nakden ibaresi nedir?
  5. Tadiye ne demek?
  6. Dar anlamda Taabbudi ne demek?
  7. Talil Dedüksiyon nedir?
  8. Bedeli nakden alınmıştır kaydı ne demek?
  9. Bedeli nakden Ahzolunmuştur ne demek?
  10. Tağdiye ne demek?

Talil edilmek ne demek?

Bedel kaydında “malen” ibaresi bulunan bir senet borçlusunun açtığı menfi tespit davasında senet alacaklısı, senet borçlusuna mal değil, para verdiğini iddia ederse, senedi talil etmiş olur. Senedin talil edilmesi, borçlu üzerinde bulunan ispat yükünün yer değiştirmesi sonucuna yol açar.

Taabbud talil ne demek?

“Taabbudî hükümler: Tevkîfî hükümler ve sâbit hükümler olarak da ifade edilen bu kategorideki hükümler, aklın kendi başına ulaşamayacağı hükümlerdir. Namaz, oruç ve abdest gibi temel ibadet hükümleri ve akide meselelerindeki hükümler bu grupta yer alır. Burada akıl köklü bir değişim yapamaz.

Tefsirde talil ne demek?

TÂLİL. 1. Sebep bulma, bahâne gösterme: Bu emir ne tâlil ne de taallül kabul ediyordu (Ahmet Râsim).

Senetteki nakden ibaresi nedir?

Seçimlik unsurlardan biri bedel kaydı olup senetteki bedelin borçlu tarafından alınan teslim alınan malın karşılığı olduğuna dair olarak malen ifadesi ya da borç alınan paraya ilişkin olduğuna dair nakden ifadesi bulunmaktadır.

Tadiye ne demek?

İleri geçirme, tecâvüz ettirme. 2. dilb. Geçişsiz bir fiili oldurgan, geçişli bir fiili ettirgen duruma getirme işi: “Yürümek – yürütmek, Atmak – attırmak.”

Dar anlamda Taabbudi ne demek?

Bu kavramlar, Şâri' tarafından emredilen herhangi bir emrin akılla bilinip bilinememesi ile ilgilidir. Taabbudî kavramı; gerekçesi akılla kavranamayan hüküm demektir.

Talil Dedüksiyon nedir?

1. Sebep bulma, bahâne gösterme: Bu emir ne tâlil ne de taallül kabul ediyordu (Ahmet Râsim). 2. fels. Tümden gelim, dedüksiyon: “Ta'lil ba'de'l-vukū: Olan bir şeye sonradan uygun bir sebep uydurma.”

Bedeli nakden alınmıştır kaydı ne demek?

Bu doğrultuda “Bedeli nakden/malen ahzolunmuştur” kaydının bulunması ne anlama geldiği yazımızın konusudur. Anılı kayıtlar, belirttiğimiz üzere bononun teslim edilmiş bir mal ya da borç para karşılığında düzenlenmiş olduğunu ifade etmektedir.

Bedeli nakden Ahzolunmuştur ne demek?

Kimi senetlerde ödeme tarihi yazmaktadır. ... 6 numaralı bölümde "Malen ahzolunmuştur" ya da "nakden ahzolunmuştur" şeklindeki ibarenin anlamı senedin hazırlanma sebebinin belirtilmesidir. Eğer mal satımı yapıldıysa bunun malen ahzolunmuştur şeklinde belirtilmesi gerekir.

Tağdiye ne demek?

TAĞDİYE – TAĞZİYE ( ﺗﻐﺬﻳﻪ– ﺗﻐﺪﻳﻪ) i. (Ar. ġadā “kahvaltı yapmak”; ġıẕā “besin”den taġdiye – taġẕiye) Besleme, gıdâlandırma.