Diz kapağı nasıl güçlendirilir?

İçindekiler:

  1. Diz kapağı nasıl güçlendirilir?
  2. Diz ağrısı tedavi edilmezse ne olur?
  3. Patela bozuklukları ne demek?
  4. Diz kapağı kıkırdak yumuşaması nedir?
  5. Diz kıkırdağı oluşumuna ne iyi gelir?
  6. Patella çıkığı nasıl olur?

Diz kapağı nasıl güçlendirilir?

Dizinizin altına havlu bir rulo koyun. Diz kapağı kemiğinizi yukarı doğru çekerek ve dizinizin alt kısmını havlu ruloya doğru bastırarak bacağınızın ön kısmındaki kasınızı (uyluk kasınızı) kasın. 5 saniye bu pozisyonda bekleyip gevşeyin. Bacaklarınızın arasına havludan bir rulo koyun.

Diz ağrısı tedavi edilmezse ne olur?

Menisküs yırtığının uzun süre tedavi edilmemesi durumunda; kıkırdakta aşınma görülür ve dönüşü mümkün olmayan hasarlar ile karşı karşıya kalınabilir. Tedaviye geç kalınması; dizde ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşatır. Uzun vadede ise kıkırdak hasarları ile kireçlenme sorunları görülür.

Patela bozuklukları ne demek?

Dizde ani bir dönme hareketi sonrası şiddetli ağrı ile birlikte kişiler, patella kemiğinin dizin dışına doğru kaydığını hissederler. Kısa süre içinde eklem içi kanamaya bağlı dizde şişlik ve hareket kısıtlılığı meydana gelir.

Diz kapağı kıkırdak yumuşaması nedir?

Diz kapağı kıkırdak yaralanmaları yalnızca düşme veya çarpmaya bağlı değildir bazen de sebebi bilinmeyen kaza, travma veya hastalık olmaksızın da ortaya çıkabilir. İşte diz kapağı kemiğinin kıkırdak sertliğinin bozulmasına veya yumuşamasına kondromalazi patella denir.

Diz kıkırdağı oluşumuna ne iyi gelir?

Özellikle günlük yeteri kadar protein (et, yumurta, bakliyat) alımı, C vitamini (portakal, limon, çilek) ve E vitamini (mısır, buğday, soya, badem fıstık) alınması gerekir. Bu besinler kıkırdak yapımında ve korunmasında önemli rol alır.

Patella çıkığı nasıl olur?

Bazı kişilerde patella kemiği doğuştan yarı çıkık durumdadır. Bu tip hastalarda çıkık sıklıkla çömeldiği yerden kalkarken ya da spor yaparken darbe olmaksızın oluşur. Ancak bu sorunlar yoksa, ilk çıkığın oluşması için dizin şiddetli bir şekilde dönmesi, ya da diz kapağına yandan gelen ciddi bir darbe alması gerekir.