Parotit ne demek?

İçindekiler:

  1. Parotit ne demek?
  2. Juvenil rekürren Parotit nedir?
  3. Kabakulak Parotit nedir?
  4. Parotis tükürük bezi neden şişer?
  5. Tükürük bezi hastalığı nedir?
  6. Submandibular bez nerede bulunur?
  7. Tükürük bezi nerede olur?
  8. Submandibular bez nereye açılır?
  9. Tükürük bezleri nerelerde?

Parotit ne demek?

Tekrarlayan parotit, parotis bezinin tek veya iki taraflı şişmesi ile karakterize, ataklarla seyreden, non-obstrüktif, non-süpüratif inflamatuar bir hastalığıdır. Juvenil rekürren parotit olarak da bilinir [1,2].

Juvenil rekürren Parotit nedir?

Jüvenil rekürren parotit (JRP), çocuklarda görülen parotis bezinin tek veya iki taraflı şişmesiyle karakte- rize, ataklar şeklinde seyreden, spesifik, tıkayıcı ve süpüratif olmayan inflamatuar hastalığıdır (1).

Kabakulak Parotit nedir?

Kabakulak, özellikle kulakların yakınında bulunan ve parotis adı verilen, en büyük tükürük bezlerini etkileyen viral bir enfeksiyondur. Hastalık, yüzün her iki tarafında konumlanmış bu bezlerin birinde veya her ikisinde şişmeye neden olabilir. Adını bu tükürük bezinin kulağa yakın ve şiş olmasından alır.

Parotis tükürük bezi neden şişer?

Mamafih bir yetişkinde parotis bezi bölgesinde bir şişlik olursa bunun tıkanıklıktan veya tümörden olma şansı daha fazladır.Kanal darlığından ve tükürük akımının azalmasından kaynaklanan iltihaptan daha önce bahsedilmişti. Komşu lenf bezlerinin iltihabından dolayı tükürük bezlerinde de ikincil iltihap olabilir.

Tükürük bezi hastalığı nedir?

Viral İltihaplar Kabakulak en sık rastlanılan viral tükürük bezi hastalığıdır. Kulak ön ve altında yer alan parotis bezini etkileyen bu hastalık genellikle 4-6 yaş çocuklarda izlenir. Hava yolu ile bulaşan virüs vücuda girdikten 14-21 gün sonra her iki tarafta kulak altında ağrı, şişme, hassasiyet ve ateş ile başlar.

Submandibular bez nerede bulunur?

Submandibuler bezleri daha küçüktür ve çene altında bulunmaktadır. Dilin altında tükürük salgılarlar. 10 tümörden yaklaşık 1 ila 2'si bu bezlerde başlar ve bu tümörlerin yaklaşık yarısı kanserdir. En küçük dil altı bezleri ağız tabanının altında ve dilin her iki tarafının altındadır.

Tükürük bezi nerede olur?

Bezler ağız ve boğaz çevresinde yerleşmişlerdir. Başlıca tükürük bezleri parotis (kulak önünde), submandibüler (çene altında) ve sublingual (dilaltında) bezlerdir. Hepsi de ağız içerisine tükürük salgılarlar.

Submandibular bez nereye açılır?

Submandibuler bez: Korpus mandibula altında digastrik üçgende yer alır. Wharton kanalı ile ağız tabanına lingual frenulumun hemen lateraline açılır. Sublingual bezler: Ağız tabanında M. genioglossus ve M. geniohyoideus arasında yer alır. 10-15 kanal halinde ağız tabanına açılır.

Tükürük bezleri nerelerde?

Britannica'nın tanımına göre çene altı bezi, ya da alt çene bezi, çene kemiğinde alt dişler boyunca uzanır. Bu bez, dil altı bölgenize tükürük salgılar. Dil altı bezi, dilinizin ucunun altında bulunur. Ayrıca dilinizin alt yüzeyinin hemen ön kısmına tükürük salgılar..