Ihtiyati haciz nereden talep edilir?

İçindekiler:

  1. Ihtiyati haciz nereden talep edilir?
  2. Ihtiyati haciz uygulama süresi ne zaman başlar?
  3. Ihtiyati haciz kararini hangi mahkeme verir?
  4. Faturaya ihtiyati haciz alınır mı?
  5. SIRA cetveli ne demek?
  6. Ilama dayalı ihtiyati haciz hangi mahkemeden istenir?

Ihtiyati haciz nereden talep edilir?

İhtiyati Haciz Kararı Nasıl Alınır, Dava konusunun değer ve miktarına bakılmaksızın malvarlığı haklarına ilişkin davalarla, şahıs varlığına ilişkin davalarda görevli mahkeme, aksine bir düzenleme bulunmadıkça asliye hukuk mahkemesidir.

Ihtiyati haciz uygulama süresi ne zaman başlar?

II- İhtiyati haciz kararının uygulanmasını (infazını) isteme süresi: Alacaklı, ihtiyati haciz kararının verildiği tarihten itibaren on gün içinde yetkili icra dairesinden bu kararın uygulanmasını isteyebilir. Eğer bu on günlük süreyi geçirirse «ihtiyati haciz kararı kendiliğinden» kalkar (İİK. mad. 261/II).

Ihtiyati haciz kararini hangi mahkeme verir?

İhtiyati Haciz Yetkili Mahkeme, Hangi Mahkeme Karar Verir? Yer yönünden yetkili mahkeme, takibe konu olan borcun kaynağına göre yetkili icra dairesinin bulunduğu yerdir. Görevli mahkeme ise para alacağına ilişkin olduğundan asliye hukuk mahkemesi veya asliye ticaret mahkemesidir.

Faturaya ihtiyati haciz alınır mı?

İhtiyati haciz faturaya ile alacak davası çok sık rastlanan bir dava türü olmasa da mümkündür. Bu durum kanunda düzenlenen bir husus değildir. Ancak bazı Yargıtay kararlarında fatura mahkemece kanaat uyandırdığı ve faturaya dayalı alacak davası ihtiyati haciz kararı verebildiği görülmektedir.

SIRA cetveli ne demek?

Sıra Cetveli Nedir. Bir icra takibinde alacaklıların birden fazla olması ve icra dosyasındaki paranın bütün alacaklılara yetmemesi durumunda icra dairesi tarafından alacaklılar belirli bir sıraya konur. Bu sıraya, sıra cetveli denir.

Ilama dayalı ihtiyati haciz hangi mahkemeden istenir?

Şu hâlde, yetkili mahkeme, kural olarak, davalı gerçek veya tüzel kişinin ihtiyatî haczin talep edildiği tarihteki yerleşim yeri mahkemesidir [HMK 6/1]. İhtiyatî haciz, dava dilekçesiyle birlikte veya dava sırasında isteniyorsa, yetkili, davaya bakan mahkemedir.