İlgi eki olan ki nedir?

İçindekiler:

  1. İlgi eki olan ki nedir?
  2. İlgi eki ile iyelik eki nasıl ayırt edilir?
  3. İlgi eki ilgi zamiri mi?
  4. İlgi zamiri olan ki ne demek?
  5. Ilgi eki ne işe yarar?
  6. Sıfat yapan ki adlaşmış sıfat yapar mı?

İlgi eki olan ki nedir?

1) İlgi zamiri “-ki” ve özelikleri – Belirtili isim tamlamasında tamlananın yerine kullanılır. – Tamlayan eklerinin üzerine gelir. – Eklendiği kelimeye bitişik yazılır ve bir ismin (tamlananın) yerini tutar.

İlgi eki ile iyelik eki nasıl ayırt edilir?

İyelik ekleri, isim tamlamalarında tamlananın aldığı ek iken; ilgi ekleri tamlayanın aldığı eklerdir. Örneğin “yıldızların parıltısı” isim tamlamasında tamlayan “-ın” ilgi ekini almıştır. Tamlanan ise “-sı” iyelik ekini almıştır. Demek ki tamlayan ilgi ekini, tamlanan iyelik ekini alır.

İlgi eki ilgi zamiri mi?

İlgi zamirleri, Türkçede aitlik eki -ki ile oluşturulan zamirlerdir. Bu nedenle zaman zaman aitlik eki ve ilgi zamiri kavramları eş anlamlı olarak kullanılır. İlgi zamiri belirtili isim tamlamalarında ikinci kısmın (tamlananın) yerine geçer.

İlgi zamiri olan ki ne demek?

Cümlede daha önce geçmiş bir ismin ya da isim tamlamalarında tamlananın yerini tutan ek hâlindeki “-ki” zamiridir. İlgi zamiri olan –ki daima kendisinden önce gelerek kelimeye bitişik yazılır ve bir ismin (tamlananın) yerini tutar. ... Bu nedenle ilgi zamiri ile karıştırılabilir.

Ilgi eki ne işe yarar?

Bu ek, sözcüklerin genitif hâlini oluşturmakta kullanılır. Sadece "ben" ve "biz" zamirlerine eklendiğinde -im şekline dönüşür (benim, bizim). Belirtili isim tamlamalarında ilk sözcüğe (tamlayana) eklendiği için tamlayan eki olarak da bilinir.

Sıfat yapan ki adlaşmış sıfat yapar mı?

Bu cümlelerde “sınıf” sözcüğü, ilk önce bulunma durumu (-de, -da, -te, -ta) ekini alıp ardından sıfat yapan “-ki” ekini alarak önündeki “öğrenciler” adını; “yarın” sözcüğü, sıfat yapan “-ki” ekini alarak önündeki “sınav” adını belirttiği için sıfat görevindedir. ... Bu sözcüklere “adlaşmış sıfat” denir.