Yenidoğan Taşipne nedir?

İçindekiler:

  1. Yenidoğan Taşipne nedir?
  2. Yeni doğan bebek neden zatürre olur?
  3. Yeni doğmuş bebeğin vücut gelişimi nasıl olur?
  4. Yeni doğan bebeğin vücut ısısı ne kadar olmalı?
  5. Yeni dogan bebeklerde saturasyon kaç olmalı?

Yenidoğan Taşipne nedir?

Yenidoğan bebeğin geçici bir süreyle sık soluması olarak da adlandırılan sürece, YAŞ AKCİĞER ismi verilir. Bebek, annenin karnında iken akciğerlerini kullanmaz, plasenta organı üzerinden anneden direkt kan yoluyla gelen oksijeni kullanır.

Yeni doğan bebek neden zatürre olur?

Genelde kış mevsiminde geçirilen soğuk algınlığı, üst solunum yolları enfeksiyonları veya grip benzeri hastalıklardan sonra oluşur. Bebeklerde en yaygın görülen pnömoni virüsü; Solunum Sinsitiyal Virüsü (RSV) olarak bilinir. Bu virüs bebeğinizin nefes almasını güçleştirerek göğsünde ağrıya sebep olabilir.

Yeni doğmuş bebeğin vücut gelişimi nasıl olur?

Yeni doğan bir bebek ilk aylarda sırt üstü yatarken başını sağa sola çevirebilir ve kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilir. Yeni doğan bebek henüz kaslarına hakim değildir bu nedenle başını dik tutamaz, hareketleri reflekslere bağlıdır. Bebek güçlü bir emme ve kavrama refleksi ile doğar.

Yeni doğan bebeğin vücut ısısı ne kadar olmalı?

Yenidoğan bebeğin vücut ısısı, koltuk altından ölçüm yapılıyorsa 36,5-37,5 derece arasında olmalı. Kulaktan ölçülen ısı bundan 0,5-1 derece daha yüksek bulunabilir.

Yeni dogan bebeklerde saturasyon kaç olmalı?

Normal bir bebekte %100 oksijen ile satürasyon %90 ve üzerine çıkar. Santral şant varlığında ise, oda havasında saturasyon %80 ya da daha düşüktür ve oksijen ile %90'a ulaşmaz. Satürasyonun sağ kol ya da elden ölçülmesi önemlidir.