Satrançta rok ne demek?

İçindekiler:

  1. Satrançta rok ne demek?
  2. Satrançta beraberlik adı nedir?
  3. Pat sebebiyle berabere nedir?
  4. Pat sebebi nedir?
  5. Satranç beraberlik nasıl olur?
  6. Şah çekmek ne demek?
  7. Satrançta Bir tarafın sadece şahı kalırsa ne olur?
  8. Hangi durumlarda rok atılamaz?
  9. Şah dedikten sonra rok yapılır mı?

Satrançta rok ne demek?

Rok, (Farsça: رخ rukh) Satranç'ta şah ve kalelerle gerçekleştirilen özel bir hamledir. Rok hamlesinde şahın aynı renkteki kalelerden birine doğru iki kare ilerletilir ve yaklaştığı kale şahın üzerinden atlayarak diğer yanına geçer.Rok için arada taş olması zorunlu değildir.Rok şahı koruma altına almaktır.

Satrançta beraberlik adı nedir?

iki oyuncununda oynayacağı hamle kalmadıysa oyun berabere olur yani "pat" olur.

Pat sebebiyle berabere nedir?

Pat, kaybetmekte olan oyuncuya yardımcı olan özel bir tip beraberlik ya da eşitliktir! Özellikle, pat satrançta hamle sırası gelen oyuncunun şahının, şah çekme altında bulunmadığı ve oyuncunun yapabileceği kurallara uygun hiçbir hamlenin bulunmadığı bir durumdur. ... Berabere!

Pat sebebi nedir?

Pat, satrançta bir oyuncunun oyun sırası geldiği halde kurallara uygun hiçbir hamle yapamadığı ancak karşı taraf şah çekmediği için oyunu da kaybetmediği durumdur. ... Genellikle oyun sonunda, taş sayısı rakibinden az olan oyuncu oyunu kaybetmemek için oyunu pata bırakmanın yollarını arar.

Satranç beraberlik nasıl olur?

tek fil kalınca da konum berabere. Bazen tek fil ve tek at ile oluşabilecek özel mat oluşturabilme durumlarında oyun devam edebilir. olduğunu düşünüyorsa hamlesini yaptıktan sonra berabere teklif edebilir. Rakip de kabul ederse oyun berabere biter.

Şah çekmek ne demek?

Rakip şahı tehdit edebilmek için ise şahı yiyebileceğimiz bir kareye giderek şah deriz. Ve bu durumda şah çekmiş oluruz. Yani öyle bir kareye gitmeliyiz ki bir sonraki hamlede şahı yiyebilmeliyiz. Aşağıdaki örneğimizde kale şahı tehdit etmek için düz hareket ederek geldiği kareden şaha şu mesajı verir.

Satrançta Bir tarafın sadece şahı kalırsa ne olur?

Şahın ŞAH ÇEKİLMEMİŞ olmasına rağmen, mümkün hamlesi olmadığı duruma PAT denir. Sonuç BERABEREDİR. EDİYOR. Eğer Beyaz Piyonuyla Vezir (veya Kale) çıkarsa yine PAT olur.

Hangi durumlarda rok atılamaz?

Rok şu durumlarda yapılamaz: Şah ve rok yapılacak kale hareket ettirilmiş ise, Şahın bulunduğu, geçmek zorunda olduğu ve gideceği kareyi rakip taşlardan bir veya daha fazlası tehdit ediyorsa. Şah ile rok yapılacak kale arasında herhangi bir taş varsa.

Şah dedikten sonra rok yapılır mı?

Şah tehdidinden kurtulmak için ROK ATILAMAZ. Daha önceden şah çekilmiş, ama Şahınız kıpırdamamışsa rok atabilirsiniz. Rakip taşla kontrol edilen yere gelecek şekilde rok atamazsınız. Bu konumda eğer Beyaz VEZİR KANADINA rok atarsa Şah, Filin tehdidi altında kalmış olur.