Filariyazis nedir?

İçindekiler:

  1. Filariyazis nedir?
  2. Fil hastalığı neden kaynaklanıyor?
  3. Filariasis nasıl bulaşır?
  4. Elefantiyazis neden olur?
  5. Lenf ödemi ne demektir?
  6. Wuchereria Bancrofti nasıl bulaşır?
  7. Filariasis nereyi tutar?
  8. Bacakta Lenfödem Nedir?
  9. Lenfödem tedavi Edilir mi?

Filariyazis nedir?

Filariyazis, insanları ve hayvanları etkileyen Filariidae familyasından iplik benzeri nematod parazitlerin neden olduğu bir hastalık grubudur.

Fil hastalığı neden kaynaklanıyor?

Fil hastalığı neden olur? Fil hastalığı temelde lenf sıvısının kan dolaşımına girmek yerine çeşitli nedenlerle deri altına yayılması sonucunda oluşur. En yaygın oluşum nedeni lenf bezlerinin kanser tedavisinin bir parçası olarak çıkarılmış olmasıdır.

Filariasis nasıl bulaşır?

Enfekte sivrisinek tarafından bireyin ısırılmasıyla larvalar bulaşır. İnsanın lenfatiklerinde erişkin şekli bulunur (4). Gece alınan kan örneklerinde mikrofilaryaların görülmesi ile tanı konur(2,4). İdrar ve hidrosel sıvısında etken gösterilebilir (5).

Elefantiyazis neden olur?

Neden oluşur? Solucanların üreme biçimleriyle bıraktığı larvaların, sivrisineklerle taşınması sonucu insanlara geçen bu rahatsızlık lenf damarlarını tıkayarak iltihaplanmaya yol açmaktadır. Bunun sonucunda özellikle ayak ve bacaklarda aşırı şişme görülür.

Lenf ödemi ne demektir?

Lenfödem, lenfatik sistemdeki bozukluktan dolayı hücreler arası sıvıda meydana gelen artış olarak tanımlanıyor. Hangi nedenle olursa olsun lenfatik sistem düzgün bir şekilde çalışmıyorsa veya damarlar uygun bir şekilde sıvıyı drene edemiyorsa, dokular içinde sıvı birikebiliyor.

Wuchereria Bancrofti nasıl bulaşır?

Neden ve sonucu. Yuvarlak biçimli asalak solucanların üreme biçimleriyle bıraktığı larvaların, sivrisineklerle taşınması yoluyla insanlara geçmesi sonucunda başlangıç gösteren fil hastalığının en önemli özelliği; lenf damarlarını tıkayarak iltihaplanmaya yol açmasıdır.

Filariasis nereyi tutar?

Karında kasık boşluğuna yerleşir.

Bacakta Lenfödem Nedir?

Lenf sıvısının çeşitli nedenlerle vücutta anormal birikmesine bağlı olarak ağırlıkla kol ve bacaklarda olmak üzere yüz, boyun, karın, akciğerlerde meydana gelen şişmeye “lenfödem” denir. Geri döndürülemez, ilerleyici ve kronik bir hastalık olan lenfödem, doğru tedavi ve iyi bir bakımla kontrol altına alınabilir.

Lenfödem tedavi Edilir mi?

Evet, lenfödemin tedavisi vardır. Lenfödem tedavisi zaman ve sabır gerektirir ancak sonuç başarılıdır. Eğer kısa süre önce şişmiş ise tedavi daha kısa, eğer kolunuz uzun süredir şiş ise tedavi daha uzun sürecektir.