Faiz fer'i alacak mıdır?

İçindekiler:

  1. Faiz fer'i alacak mıdır?
  2. Gecikme zammı asıl alacak mı?
  3. Faiz alacağı bağımsız olarak dava edilir mi?
  4. Gecikme zammı hangi alacaklara uygulanır?
  5. Mahkeme faizi ne zaman başlar?
  6. Vergiler amme alacağı mıdır?

Faiz fer'i alacak mıdır?

Fer'i amme alacakları ise, amme alacağına bağlı, ona mütevellit doğan alacaktır. Amme alacağının aslı yoksa ve/veya yargı kararlarına göre terkin edilmişse fer'i amme alacağı kendiliğinden düşer. Vergi Usul Kanunu kapsamında ele alınan gecikme faizi ve pişmanlık zammı fer'i nitelikteki amme alacakları kapsamındadır.

Gecikme zammı asıl alacak mı?

Oysa hukukî kavram olarak gecikme zammı asıl alacak olmayıp, asıl alacağa bağlı feri bir alacaktır. ... Ceza hukuku alanında, yasaca belirlenen kamu para cezaları nın, yasada öngörülen zamanda ödenmemesi hallerinde, belirli oranlarda uygulanan ilave parasal bir kavramdır.

Faiz alacağı bağımsız olarak dava edilir mi?

Hukuk Genel Kurulu'nun 15.11.1961 gün 36/38 sayılı kararında da açıkça belirtildiği gibi, fer'i nitelikte bir alacak olan faiz, esas tazminat alacağı tahsil edilmedikçe, ayrı bir dava ile istenmesine engel yoktur.

Gecikme zammı hangi alacaklara uygulanır?

Devlete ait borçlar. Vilayet hususi idarelerine ve belediyelere ait vergi, harç, resim, ceza tahkik ve takiplerine ait para cezası, muhakeme masrafı, vergi cezası gibi kamu borçlarına uygulanır.

Mahkeme faizi ne zaman başlar?

Kısmi Dava Olarak Açılan Alacak Davasında Faiz Başlangıcı : Temerrütün (İhtarname) var olduğu hallerde temerrüt tarihinden, temerrüt olgusu (İhtarname) bulunmayan durumlarda dava dilekçesi ile istenen tutara dava tarihinden, ıslah ile arttırılan tutara ise ıslah dilekçesinin harcının ödendiği tarihten itibaren faiz ...

Vergiler amme alacağı mıdır?

Amme alacakları; Özel idarenin ve belediyelerin alacakları vergiler, resim ve harçlar ile kanunlarında amme alacağı olaral belirtilen alacaklar, kamu hukukundan kaynaklanan alacaklarla yapılan kamu hizmetleri karşılığı elde edilen alacaklara deniyor.