Neseb ne demek?

İçindekiler:

  1. Neseb ne demek?
  2. Hukukta neseb nedir?
  3. Dinde nesep nedir?
  4. Haşep ne demek?
  5. Nesep akrabalığı nedir?
  6. Jeneoloji kitapları hangi konuda bilgi verir?

Neseb ne demek?

NESEPNESEB (ﻧﺴﺐ) i. (Ar. neseb) Soy, soy sop, atalar, dedeler silsilesi: Nesl ü nesebim bu ilde doğdu / Hem doğanımız bu ili gördü (Âşıkpaşazâde).

Hukukta neseb nedir?

Nesep kelime olarak bir kimsenin atalarına olan nispetini ifade eder ki bu manada nesep, hısımlıkla aynıdır. Ancak nesebin hukukî kavram olarak manası, bir kimsenin ana-babası ile arasındaki hukukî nispettir. Gerçek nesep kan bağına dayanır. Kan bağına dayanan nesebin “aile” ile çok sıkı bir ilişkisi bulunmaktadır.

Dinde nesep nedir?

Nesep kelimesi lügat manası ile alındıkta hısımlık, Dir şahısla usul ve füruu arasındaki feriyet bağı, bir şahsın mensup olduğu nesil ve soy mef humlarını ifade eder. Müelliflerin büyük bir kısmı nesebi "bir şahsı ana ve babasına bağla yan hukukî rabıta" şeklinde tarif ederler (1).

Haşep ne demek?

(ﺣﺴﺐ) i. (Ar. ḥaseb) Kişinin kendine mahsus olan ve kendi hasletlerinden doğan değeri, asâlet [Daha çok nesep kelimesiyle birlikte hasep ve nesep şeklinde kullanılması, hasep kelimesine de nesep mânâsı verilmesine sebep olmuştur].

Nesep akrabalığı nedir?

Ensâb "soy" anlamına gelen neseb kelimesinin çoğuludur. Bir görüşe göre yalnız baba tarafından, diğer bir görüşe göre ise hem baba hem anne tarafından olan akrabalık bağına nesep denilir.

Jeneoloji kitapları hangi konuda bilgi verir?

Soy bilimi ya da jeneoloji, ailelerin kökenlerini ve akrabalık ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır.