Avukatlık vekalet ücretini kim alır?

İçindekiler:

  1. Avukatlık vekalet ücretini kim alır?
  2. Avukat vekalet ücreti nasıl ödenir?
  3. Avukatlık ücreti alt sınırı ve üst sınırı nedir?
  4. Avukat karşı vekalet ücretine ne zaman hak kazanır?
  5. Yargılama giderleri ne zaman muaccel olur?

Avukatlık vekalet ücretini kim alır?

1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 'avukatlık ücreti' başlıklı 164. Maddesinin 5. Fıkrası; “Dava sonunda, kararla tarifeye dayanılarak karşı tarafa yüklenecek vekâlet ücreti avukata aittir.

Avukat vekalet ücreti nasıl ödenir?

Mahkeme veya icra dairesinin tespit ettiği vekâlet ücretini bizzat karşı/borçlu taraf elden (nakden) veya banka havalesi ile öder. Mahkeme veya icra dairesi yargılama giderleri ile birlikte davayı kazanan müvekkile ödeme yapar ve müvekkil de karşı/borçlu taraftan alınan vekâlet ücretini avukata öder.

Avukatlık ücreti alt sınırı ve üst sınırı nedir?

Buna göre ücret belirlenirken avukatın dava için harcadığı emek ve zaman, davanın sonucu,işin niteliği ve zorluk derecesi gibi unsurlar dikkate alınacaktır. Burada alt sınır avukatlık asgari ücret tarifesi iken üst sınır dava değerinin yüzde onbeşidir.

Avukat karşı vekalet ücretine ne zaman hak kazanır?

Avukatın vekalet ücretine hak kazanabilmesi için mutlaka duruşmaya katılma koşulu aranmamaktadır. Vekil dava açmak için dilekçe yazması veya davaya cevap vermesi vekalet ücretine hak kazanır.

Yargılama giderleri ne zaman muaccel olur?

Muacceliyet, alacaklının edimi isteyebileceği ve borçlunun da bu isteme uyarak, edimi yerine getirmekle yükümlü olduğu andan itibaren gerçekleşir.