Istihale helal midir?

İçindekiler:

  1. Istihale helal midir?
  2. Istihale ne demek fıkıhta?
  3. Istihale etmek ne demek?
  4. Şarap dinen ve fıkhen necis midir?
  5. Sığır jelatini helal midir?
  6. Jelatin necis mi?
  7. Gübre necis mi?
  8. Gübre necis midir?
  9. Gübre kullanmak caiz mi?
  10. Sabun necis olur mu?

Istihale helal midir?

İstihâle, necis bir maddenin yapı değişi- mine uğrayarak temiz (tâhir) hale gelmesi ya da kimyasal yapısındaki değişim yo- luyla haram iken helâle dönüşmesi anla- mında bir fıkıh terimidir. İstihale her hâlükârda haramı helal kılıcı bir işlem ola- rak görülemez.

Istihale ne demek fıkıhta?

İstihâle, necis veya haram bir maddenin yapı değişimine uğrayarak temiz (tâhir) veya helal hale gelmesidir. Bu dönüşüm yapı değişikliği veya kimyasal değişimler şeklinde olmaktadır. İstihale her hâlükârda haramı helal kılıcı bir işlem olarak görülemez.

Istihale etmek ne demek?

İSTİHÂLE. 1. Bir durumdan başka bir duruma geçme, değişme: Îran'daki İslâm mîmârîsi de Anadolu'daki Selçuklu devri mîmârîsi de hep bazilikaların istihâlesinden ibârettir (Ekrem H. Ayverdi).

Şarap dinen ve fıkhen necis midir?

Şarap dinen ve fıkhen necis midir? Cevap : İkiside icmek bakimindan haramdır. Sadece üzerimize döküldüğünde Şarap yani kuranda geçen hamr üzüm suyu necistir. Diğer içkiler ise içmesi haram olmakla beraber kendisi necis değildir.

Sığır jelatini helal midir?

Eğer jelatin içeren gıda maddesinin jelatini, inek, sığır ve koyun gibi şer'an tüketilmesi caiz olan hayvanlardan üretilmiş ise, bu gibi jelatini ihtiva eden gıda maddelerini tüketmek şer'an caizdir; ”helal damgasını“ taşıyan bazı şekerlemeler gibi. Nitekim üretildikleri ana madde de zaten şer'an caizdir.

Jelatin necis mi?

Jelatin domuz kemiğinden üretilmiş olsa bile domuz kemiği olan ana madde o denli değişmiştir ki, artık jelatinin mevcudiyetiyle ortaya yeni bir madde çıkmıştır. Bu yeni madde de aksini gösterecek bir delil bulunmadıkça necis değildir.

Gübre necis mi?

İmam-ı Muhammed Şeybânî böyle buyurdu. Bu çamur necis olur diyenler de vardır. Fakat, bunlara göre de temiz toprak ile gübre karışımı temiz kabul edilir. ... “Bazı âlimlere göre gübre karışık sıva, temiz su ile yapılmış ve gübresi çamurdan az ise, temiz kabul edilir.”

Gübre necis midir?

İmam-ı Muhammed Şeybânî böyle buyurdu. Bu çamur necis olur diyenler de vardır. Fakat, bunlara göre de temiz toprak ile gübre karışımı temiz kabul edilir. ... “Bazı âlimlere göre gübre karışık sıva, temiz su ile yapılmış ve gübresi çamurdan az ise, temiz kabul edilir.”

Gübre kullanmak caiz mi?

Hanefi Mezhebine göre; Necis olan ve insanlara faydalı olan hayvan gübresinin satışı caizdir sakıncası yoktur. Şafii Mezhebine göre; Hayvanların gübresi necis olduğu için gübrenin ve tezeğin satışı caiz değildir alınıp satılamaz.

Sabun necis olur mu?

Her ne kadar sabun necaset olmasa da sonuçta sabun köpüğünün elbiseye sirayeti hoş olmaz. Hakeza çamaşır kabı içinde aynı hassasiyeti göstermek gerekir. Yani, kap kacakları deterjanlı sularla yıkamak yetmez, bunun yanı sıra temiz suyla tekrar tekrar çalkalayıp durulamalı da.