Hangi kanlar istihaze Kanidir?

İçindekiler:

  1. Hangi kanlar istihaze Kanidir?
  2. Hayız ve nifas hali nedir?
  3. Adet kanaması kaç gün sonra özür sayılır?
  4. Özür kanı varken Kuran okunur mu?
  5. Doğumdan kaç gün sonra namaz kılınabilir?

Hangi kanlar istihaze Kanidir?

Ayrıca âdet görme çağına henüz ulaşmamış küçük kızdan, âdetten kesilen veya hamile olan kadından gelen kan da istihâze kanı sayılır.

Hayız ve nifas hali nedir?

Birincisi doğumdan sonra belli bir süre gelen lohusalık kanıdır (bk. NİFAS). İkincisi belirli yaşlar arasında ve belirli periyotlarla gelen hayız kanıdır. Üçüncüsü ise bu ikisi dışında kalan ve bir hastalıktan kaynaklanan "istihâze" kanıdır.

Adet kanaması kaç gün sonra özür sayılır?

Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan istihaze yani özür kanı sayılır. Onuncu günden sonra görülen kan her halükârda özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.

Özür kanı varken Kuran okunur mu?

Sonuç olarak; hayız günleri haricinde gelen kanamalar özür kanıdır. Özür halinde olan bir kimsenin her farz namaz için normal namaz abdesti alması yeterlidir. Alınan abdestle o vaktin içinde farz ve nafile namazlar kılınabilir, Kur'ân okunabilir ve yazı yazılabilir.

Doğumdan kaç gün sonra namaz kılınabilir?

Doğum yapan kadının kanaması kırk gün dolmadan kesilirse, kadın yıkanır ve ibadetlerini yapmaya başlar. Kırk gün geçtiği halde kan kesilmemişse, özürlü sayılır, yıkanarak ibadetlerine başlar.