Segmental kırık nedir?

İçindekiler:

  1. Segmental kırık nedir?
  2. Indirekt kırık nedir?
  3. Yaş ağaç kırık nedir?
  4. Bennett kırığı nasıl olur?
  5. Komplet kırık ne demek?
  6. Kırıklar hangi yaşta daha fazla görülür?
  7. Hangisi ayrılmamış kırık türüdür?
  8. Nondeplase kırık ne demek?

Segmental kırık nedir?

Segmental kırıklar: Parçalı kırıkların farklı bir şeklidir ve parçalı kırıktan farkı kemik ufalanmasının olmadığı kırıklardır. Açık kırıklar: Kemiğin kırılıp bir ya da bir den fazla parçasının cilt dışına çıktığı kırıklardır. Kısmi kırık: Kemikte oluşan yarım kırıklardır kemik bütünlüğünü bozmayacak şekilde oluşurlar.

Indirekt kırık nedir?

Direkt olmayan (indirekt) kırıklar Kemiğe gelen kuvvetlerin, etkilediği noktadan uzakta oluşturduğu kırıklardır. (Collum femoris, tuberositas tibia avulsiyonu, humerus ve femur kondil kırıkları.)

Yaş ağaç kırık nedir?

Yeşil (yaş) ağaç kırığı, kemiğin bir tarafında sadece korteks ve periostun kesintiye uğradığı, diğer tarafta kırığın tamamlanmadığı kısmi kalınlıkta bir kırıktır. Genellikle bükülme tarzında travmalara maruz kalan uzun kemiklerde görülür.

Bennett kırığı nasıl olur?

Bennett kırığı Boksör Kırığı: Beşinci metakarp distalinde dorsale açılanma gösteren kırıktır. Genellikle yumruk atma sonucunda oluşur. Kapalı redüksiyon yapılır. Eklem sertliklerinden kaçınmak için metakarp ve falanks kırıklarında üç haftadan fazla tespit yapılmamalıdır.

Komplet kırık ne demek?

Hem kılcal hem de yaş ağaç kırığı genellikle, onarılmasını sağlamak için alçıyla hareketsiz hale getirilerek tedavi edilir. Kemik parçalara ayrıldığında doktorlar bunu komplet kırık olarak adlandırır. Kemiğin iki parçaya ayrıldığı basit bir kırık, bir komplet kırıktır.

Kırıklar hangi yaşta daha fazla görülür?

18 aylıktan küçük çocuklarda kırıklar nadiren görülmekle birlikte kız çocuklarda 11, erkek çocuklarda ise 14 yaş kırık sıklığının en çok arttığı yaşlardır. Çıkıklar ise birbirine eklemle bağlı iki kemiğin birbirinden ayrılmasıdır. Genç adölesanlarda daha sık görülür.

Hangisi ayrılmamış kırık türüdür?

Kapalı (basit) kırık: Kapalı kırıklarda, kırık kemik uçları deriyi delmemiştir yara yoktur. Kemik uçları birbirinden fazla ayrılmamıştır.

Nondeplase kırık ne demek?

Kırık Tanımı Kemikteki kırılma etki eden kuvvetlerin derecesine ve kemiğin şoku abzorbe edebilme yeteneğine göre ufak bir çatlaktan (Fissür), bir veya bir çok kemiğin kırılmasına ; hatta komşu eklemlerde çıkık eşlik etmesine (Kırıklı-çıkık) kadar değişiklik gösterebilir.