Kolhoz nedir coğrafya?

İçindekiler:

  1. Kolhoz nedir coğrafya?
  2. Plantasyon yerleşmesi nedir?
  3. Kırsal yerleşim yerlerinin genel özellikleri nelerdir?
  4. Dünyada yetiştirilen başlıca ürün grupları nelerdir?
  5. Kolektifleştirme ne demek tarih?
  6. Kırsal yerleşim ne demek?
  7. Farmsteadler nedir?
  8. Gulag nedir anlamı?

Kolhoz nedir coğrafya?

Çoğulu kolkhozi. ... SSCB'nde tarım sektöründe örgütlenen "kolektif tarımla" uğraşan birlikler olarak tanımlanırlar. Toprağın mülkiyeti devlete ait olmakla beraber, 99 yıllığına sembolik bir rakamla köylüye kiraya verilir.

Plantasyon yerleşmesi nedir?

Plantasyon, ticari ve sanayi amaçla büyük ölçekle bitki üretimi için kullanılan tarımsal alan ve işletme. Özellikle kahve, kauçuk, kakao, şeker kamışı, pamuk, sisal gibi ürünler plantasyonlarda yetiştirilir.

Kırsal yerleşim yerlerinin genel özellikleri nelerdir?

6.3. Yerleşme Şekilleri ve Dokularına Göre Kırsal Yerleşmeler
  • Nüfus sayıları ve yoğunlukları azdır.
  • Ekonomileri tarım ve hayvancılığa dayanır.
  • Yayıldıkları alanlar dardır.
  • Sosyal dayanışma ve işbirliği kuvvetlidir.
  • Sınırları ve ortak malları vardır.
Daha fazla öğe...

Dünyada yetiştirilen başlıca ürün grupları nelerdir?

Bunlara karşılık, günümüzde en çok yetiştirilen tarım ürünleri arasında pirinç, mısır ve buğday yer almaktadır. Ayrıca dünyadaki çoğu hükûma kaliteli gıda için tarıma yatırım yapmaktadır. Tarıma yapılan yatırımlardan en büyük payı, buğday, mısır, pirinç, soya ve süt almaktadır.

Kolektifleştirme ne demek tarih?

Kolektivizasyonun tarihî gelişimi. Stalin'in parti liderliğini yaptığı 1928-1929'da başlayan Kolektivizasyon temelde toprak sahiplerinden toprakların alınıp kolektifleştirilmesi fikrini içeriyordu. Böylelikle tarımda özel mülkiyetin yerini geniş ve ortak mülkiyet esasına dayalı tarım alanları alıyordu.

Kırsal yerleşim ne demek?

Köy Kanunu'na göre nüfusu 2000′den az olan yerleşme birimleri kırsal yerleşmeler olarak tanımlanır. Yurdumuzda muhtarlık olarak 40 bini aşkın köy vardır. Ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır.

Farmsteadler nedir?

Farmsteadler ABD'de dağınık kır yerleşme tipini oluşturan tek çiftliklerdir. Aynı zamanda bir işletme ünitesidir. Bu çiftlikler düzenli, geniş ziraat alanlarıyla birbirinden ayrılmaktadır.

Gulag nedir anlamı?

GULAG, yani Sovyetler Birliği'nde Stalin döneminde milyonlarca insanın "halk düşmanı" suçlamasıyla cezalandırılmak üzere gönderildiği kamplar. Pek çok edebi esere, sinema filmine ve anılara konu olan GULAG'larla ilgili en çok bilinen eser, ünlü Rus edebiyatçı Soljenitsin'in Gulag Takım Adaları adlı romanıdır.