Revzen ne demektir?

İçindekiler:

  1. Revzen ne demektir?
  2. Revzen ne demek Osmanlıca?
  3. Revzen i Menkuş ne demek?
  4. Alçı Revzen nedir?
  5. Revzen nedir mimarlık?
  6. Revzen nedir nasıl yapılır?
  7. Içlik pencere nedir?
  8. Renkli camlara ne ad verilir?
  9. Vitray nedir Mimari?
  10. Renkli canlılarda yapılan süslemeye ne ad verilir?
  11. Dış cephede hangi cam kullanılır?
  12. Renkli cam süsleme sanatına ne ad verilir?

Revzen ne demektir?

(ﺭﻭﺯﻥ) i. (Fars. revzen) Pencere: Ne kadar pest ise bünyân-ı kanâat Râgıb / Revzeninden yine ma'mûre-i rif'at görünür (Koca Râgıb Paşa). Revzençe (ﺭﻭﺯﻧﭽﻪ) i. (Fars. küçültme eki -çe ile) Küçük pencere: Açıp revzençesin gâhî ki cânan gösterir kendin / Ümîd-i çâk ile sînem girîban gösterir kendin (Nedim). ...

Revzen ne demek Osmanlıca?

(Çoğulu: Revâzin) Pencere.

Revzen i Menkuş ne demek?

Osmanlılar'da revzen-i menkuş olarak tanımlanan vitray, cam katlar arasına istenen deseni verecek biçimde düzenlenmiş renkli ya da boyalı camdan parçalar yerleştirilerek yapılan pencere bezemesidir.

Alçı Revzen nedir?

Revzen: Alçı pencere. Alçı kayıtlar arasına renkli ya da renksiz cam parçaları yerleştirilerek yapılan desenli pencere. Camilerde genellikle açıtların iç ve dış yüzeylerine birer revzen yetiştirilir.

Revzen nedir mimarlık?

Geleneksel Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde renkli camlarla süslü pencerelerin varlığı bilinmektedir. Revzen de denilen bu pencerelerde alçı kayıtlar arasına renkli veya renksiz cam parçaları yerleştirilerek desen oluşturulmaktaydı. ... Bu kelimenin yerine günümüzde vitray veya “alçı pencere” deyimleri kullanılmaktadır.

Revzen nedir nasıl yapılır?

Geleneksel Selçuklu ve Osmanlı mimarisinde renkli camlarla süslü pencerelerin varlığı bilinmektedir. Revzen de denilen bu pencerelerde alçı kayıtlar arasına renkli veya renksiz cam parçaları yerleştirilerek desen oluşturulmaktaydı. Bunların yoğun bir biçimde süslü olanlarına revzen-i menkuş denilmekte idi.

Içlik pencere nedir?

İçlik Alçı Pencereler Cami iç süslemelerinde kademeli olarak taşmalar yapacak biçimde,aşırtmalı olarak yanyana ve üst üste gelen üç boyutlu görünüm veren bir geçiş ve alçı dolgu öğesi.

Renkli camlara ne ad verilir?

Vitray terimi, renkli camlara bir malzeme olarak veya ondan yaratılan eserlere atıfta bulunabilir. Bin yıllık tarihi boyunca, bu terim neredeyse yalnızca kiliselerin ve diğer önemli dini yapıların pencerelerine uygulanmıştır.

Vitray nedir Mimari?

Vitray, hem renkli camların birleşmesiyle oluşturulan yapıyı hem de bunu yapma sanatını ifade etmek için kullanılır. Camilerde revzen ya da elvan pencere adı altında bilinmektedir.

Renkli canlılarda yapılan süslemeye ne ad verilir?

VITRAY NEDİR? Vitray terimi, renkli camlara bir malzeme olarak veya ondan yaratılan eserlere atıfta bulunabilir.

Dış cephede hangi cam kullanılır?

Reflektif Cam Genel olarak bina dış cephelerinde kullanılır. Reflektif camlar Pirolitik (Çevrim İçi) ve Vakum (Çevrim Dışı) olmak üzere iki farklı üretim şekliyle üretilirler.

Renkli cam süsleme sanatına ne ad verilir?

CAM SÜSLEME SANATI VİTRAY Önceleri hep büyük mimari yapılarda rastlardık bu süsleme sanatına. Çok özel ve o büyük yapılara dair bir şeydi sanki, onlara özeldi. Camilerin pencerelerindeki o rengarenk camlardı bize göz kırpan, baktıran.