Kişiyi cahillik şüphe ve zandan uzaklaştıran nitelik olarak tanımlanan kavram nedir?

İçindekiler:

  1. Kişiyi cahillik şüphe ve zandan uzaklaştıran nitelik olarak tanımlanan kavram nedir?
  2. Kelam ilmine neden kelam denmiştir?
  3. Burhan ne demek islam?
  4. Kelâm ilminin ana konusu nedir?

Kişiyi cahillik şüphe ve zandan uzaklaştıran nitelik olarak tanımlanan kavram nedir?

Kelamcılar bilgiyi “tereddüdün zihinde oluşturduğu belirsizliği ortadan kaldırarak kişiyi tatmin edecek tarzda, bir şeyi olduğu hâl üzere bilme”, “kişiyi cahillik, şüphe ve zandan uzaklaştıran nitelik” gibi farklı biçimlerde tanımlamışlardır. ve buna “kadîm bilgi” adı verilir.

Kelam ilmine neden kelam denmiştir?

Kelam terim olarak, 'kelime', 'akıl' ve 'delil' anlamlarında kullanılmaktadır. Kelam'ın bu isimle anılmasının çeşitli sebepleri vardır. Bunların başında, Allah'ın Kelam sıfatı ve bunun Kur'an'la olan bağlantısının sistemli bir şekilde tartışılmış olması gelmektedir.

Burhan ne demek islam?

Arapça'da “berraklaştırmak, açıklığa kavuşturmak; delil getirmek” anlamındaki “b-r-h” (بره) kökünden türediği kabul edilir. ... İslâm'ın ilk devirlerinde fakihler burhanı "fıkhî kıyas ve kesin delil" anlamında kullanmışlardır. Onlara göre burhan hak ile bâtılı, doğru ile yanlışı ayırt eden delildir.

Kelâm ilminin ana konusu nedir?

Kelam; naslardan hareketle inanç esaslarını ve insanın düşünce yapısına ilişkin temel ilkeleri belirleyen, bunları akli yöntemlerle açıklayan, destekleyen ve karşı fikirleri eleştirip cevaplayan bir disiplindir. İslam dininin temel inanç konularını; uluhiyyet, nübüvvet ve ahiret başlıkları altında toplamak mümkündür.