IHFA kurali nedir?

İçindekiler:

  1. IHFA kurali nedir?
  2. Izhar nasıl yapılır?
  3. Izhar yapmak ne demek?
  4. Izharı Halkî nedir?
  5. Izharı Kameriyye nasıl olur?

IHFA kurali nedir?

İhfa Nedir ve Ne Zaman Olur? İhfâ kuralı idgam ile izhar arasında gerçekleşen bir durumdur. Şeddeli okumaktan çekinmek ve uzak durmak suretiyle gunneli olarak tarif edilen yani sesi genizden getirmek suretiyle okumak anlamına gelmektedir.

Izhar nasıl yapılır?

Tecvid ilminde “iki harfin arasını ayırma” (harfi mahrecinde okuma) demektir. Sâkin nûn veya tenvinden sonra أ، ح، خ، ع، غ، هـ harflerinden birinin gelmesi halinde sâkin nûn veya tenvin bu harflerin önünde idgam, iklâb veya ihfâ edilmeden izharla okunur (عليمًا حكيمًا، منه gibi).

Izhar yapmak ne demek?

Sözlükte "ortaya çıkmak" anlamındaki zuhûr kökünden türeyen izhâr "bir şeyi açıklamak, ortaya çıkarmak; açıktan okumak" mânalarına gelir. Tecvid ilminde "iki harfin arasını ayırma" (harfi mahrecinde okuma) demektir.

Izharı Halkî nedir?

İzhar-ı lisanî veya izhar-ı halkî de denilen bu izhar çeşidi yukarıda bahsedildiği üzere tenvin veya sakin nûn'dan sonra 6 izhar harfinden birinin gelmesiyle yapılan izhar çeşididir.

Izharı Kameriyye nasıl olur?

Sual : İzhâr-i kameriyye ne zaman olur? Cevab : Lâm-i tarif adı verilen lâm ile elif , yukarıda geçen 14 harfden birine uğradığı vakit izhâr-i kâmeriyye olur.