Beyaz çilek dili hangi hastalıkta görülür?

İçindekiler:

  1. Beyaz çilek dili hangi hastalıkta görülür?
  2. Beyaz çilek dili nedir?
  3. Kawasaki hastalığı nedir belirtileri?
  4. Dilde çilek görünümü neden olur?

Beyaz çilek dili hangi hastalıkta görülür?

Özellikle, insanlarda sebep olduğu çilek görünümlü dil belirtisiyle bilinen Kawasaki hastalığı, tıp literatürüne ilk kez 1967'de Tomisaku Kawasaki adında bir Japon çocuk hastalıkları uzmanı tarafından kazandırıldı. Çilek dillilik olarak da bilinen Kawasaki, daha çok yeni doğan ve 5 yaş altı çocuklarda görülüyor.

Beyaz çilek dili nedir?

Çilek dili: Hastalığın ilk iki günü dil, beyaz çilek dili olarak adlandırılan görünüme neden olan beyaz bir iltihapla kaplıdır. Daha sonra iltihap ortadan kalkar ve dil kırmızı çilek dili adı verilen kırmızı üzeri noktalı bir görünüm kazanır.

Kawasaki hastalığı nedir belirtileri?

Kawasaki hastalığı, çocukluk çağında en sık karşılaşılan damar iltihaplarındandır. Özellikle 5-6 yaş çocuklarda; yüksek ateş, döküntü, ağız içinde, dilde ve gözlerde kızarıklık belirtileri ile kendisini belli eden, 3 günden fazla süren bir hastalıktır. Hastalığın en etkin nedeni virüslerdir.

Dilde çilek görünümü neden olur?

Cleveland Clinic'e göre, kırmızı dil (çilek görüntüsünde) aşağıdakilerin belirtisi olabilir: Vitamin eksikliği: Vücudunuz folik asit veya B-12 vitamini bakımından yetersizse, diliniz görünüşte kırmızı olabilir.