Sogd lar kimdir?

İçindekiler:

  1. Sogd lar kimdir?
  2. Soğd köken nedir?
  3. Soğdiana neresi?
  4. Sogut alfabesi kimlerdir?
  5. Uygur alfabesi nereden türedi?
  6. Uygur alfabesi hangi kökenden türemiştir?

Sogd lar kimdir?

MÖ 6. yüzyılda yazılı olarak belirlenen Soğdiana adı İran halklarından Soğdlar'ın yerleşik oldukları bölgeyi niteler. Behistun yazıtlarında, I. Darius MÖ 5 yılları arasında İran'ı yönetmiş olan imparator zamanında Soğd'lar Ahura mazda anlamına gelen eski İran dinine inanırlardı. Dillerine Sauzina derler.

Soğd köken nedir?

Soğdca, Soğutça veya Soğdakça, Orta Asya'da yer alan Soğdiana'da ve Çin'deki Soğd göçmen gruplarının yaşadığı bazı bölgelerde kullanılmış bir Doğu İran dili. MS 4. yüzyıldan başlayarak Çin'de ve Soğdiana'da bu dil ile yazılmış pek çok dinî, hukukî ve siyasi el yazması üretilmiştir.

Soğdiana neresi?

Soğdiana Orta Asya'da bulunan, Ceyhun ve Seyhun nehirleri arasında kalan ve İrani dillerin konuşulduğu geniş, tarihi ve coğrafi bir alandır. Bölgenin tarihsel gelişimine bakacak olursak, İsa'dan önce Darius'un fethiyle başlayan süreçte, sırasıyla Büyük İskender ve Eftalitlerin Soğdiana'da hüküm sürdüğünü görebiliriz.

Sogut alfabesi kimlerdir?

MS 9. yüzyılda Orhun ve Yenisey alfabesi artık yerini Uygur alfabesine bırakmıştır. Bu alfabe Soğut (ya da Soğd) diyaloglarının yazılı versiyonundan türetilmiştir. Soğut alfabesi (Soğd alfabesi) ise Arami yazısının mahalli bir türünden ve muhtemelen Pehlevi yazısından geliştirilmiş bir alfabedir.

Uygur alfabesi nereden türedi?

Uygur alfabesi, Soğd kökenli olup bazı değişikliklerle Türkçeye uygulanmıştır. ... Mani alfabesi Maniheist Türkler arasında daha sonra yerini Uygur alfabesine bırakmıştır. Budist Türklerden kalan metinlerin çoğu Soğd yazısından geliştirilen Uygur alfabesi. ile yazılmıştır.

Uygur alfabesi hangi kökenden türemiştir?

Özet: Eski Uygurlar tarafından Soğd alfabesinden türetilerek oluşturulan on sekiz harfli Eski Uygur alfabesi, yüzyıllar boyunca gerek Türk milleti gerekse Orta Asya'daki bazı komşu kavimler tarafından kullanılmış ve bu alfabe ile pek çok eser kaleme alınmıştır.