Tahrîrât ne demek?

İçindekiler:

  1. Tahrîrât ne demek?
  2. Tahrirat nedir TDK?
  3. Tahrirat katibi ne demek?
  4. Mülazemet usulü ne demek?
  5. Memalik-i Mahruse ne demek?
  6. Memalik-i mahrusa ne demek?

Tahrîrât ne demek?

TAHRÎRAT. (ﺗﺤﺮﻳﺮﺍﺕ) i. (Ar. taḥrіr ve çoğul eki -āt ile taḥrіrāt) Resmî dâirelerce yapılan yazışma(lar): Gizli tutulması îcap eden mühim işlerle sâir iktizâ eden emirlerin ve tahrîrâtın tanzîmi reîsülküttap tarafından Dîvân-ı Hümâyun beylikçilerine havâle olunup… (İsmâil H. Uzunçarşılı).

Tahrirat nedir TDK?

Tahrirat nedir TDK? ç. a. (tahri:ra:tı) esk. Resmî bir dairece yazılan yazılar ve mektuplar.

Tahrirat katibi ne demek?

tahrirat katibi ne demek? Ilçede resmi yazı işleriyle görevli kimse. Tahrirat kâtibi, daktilo ile uzun bir sohbete daldı.

Mülazemet usulü ne demek?

Tezin esas konusunu teşkil eden manasıyla mülâzemet, yüksek dereceli medrese tahsilini tamamladıktan sonra mezun olan bir talebenin, ilmiye teşkilatında herhangi bir vazife alabilmesi için bir deftere medresedeki hocalarından biri tarafından kaydedilmesini ve böylece atama beklemesini ifade eder.

Memalik-i Mahruse ne demek?

Yani üzerinde yaşayan toplumların dirlik ve birliğinin bozulması halinde büyük bir felaketin yaşanması kaçınılmaz olan topraklar memalik-i mahruse”dir. Esasında bütün bir 20. yüzyıl, Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanmasına bağlı olarak büyük yıkımların, acıların yaşandığı bir yüzyıl olmuştur.

Memalik-i mahrusa ne demek?

Memâlik-i mahrûse (mahrûse-i şahâne, Osmâniyye, pâdişâhî, şâhâne): “Korunan memleketler” Osmanlı İmparatorluğu, Osmanlı ülkesi: (Mec. Um. Bel.). Memâlik-i pâdişâhîde iskeleden iskeleye vapur işletmek devletin hakkı olduğuna dâir bu kadar zamandan beri uğraştığım mesele Bâbıâlîce mâlûmdur (Nâmık Kemal'den).