Bar ı hass ne demek?

İçindekiler:

  1. Bar ı hass ne demek?
  2. Becayiş kelime anlamı nedir?
  3. Hiper ne anlama gelir?
  4. Türkiye Selçuklularda saraya ne denir?
  5. Becayiş ne demek TDK?
  6. Kapu ne anlama gelir?
  7. Selçuklu'da Hacip ne demek?
  8. Becayiş yapan memur tayin isteyebilir mi?

Bar ı hass ne demek?

Ayrıca hükümdarın toplu kabullerine mahiyetine göre bâr-ı hâs ve bâr-ı âm denildiği gibi merasim ve resmî kabullere katılanların hükümdarın huzurunda derece ve rütbelerine göre nasıl ve nerede duracaklarını tayin ve kontrol eden görevliye de hâcib-i dergâh denilmekteydi.

Becayiş kelime anlamı nedir?

TDK sözlüğüne göre becayişin kelime anlamı "karşılıklı yer değiştirme"dir. ... Maddesinde becayiş, "Aynı kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler.

Hiper ne anlama gelir?

sıf. (Fr. hyper- < Yun.) Çok, aşırı, yüksek anlamında kullanılan ön ek: “Hipertansiyon.”

Türkiye Selçuklularda saraya ne denir?

Türk-İslam döneminde de Türkler saray yapımına devam etmişlerdir. Selçuklu hükümet sarayına verilen özel bir isim vardır, bu isim Darü'l Memleke'dir. Saraylara genel olarak Bargah veya Dergah adı verilirdi. Hükümdarın resmi ve özel hayatı sarayda geçmekteydi.

Becayiş ne demek TDK?

TDK sözlüğüne göre becayişin kelime anlamı "karşılıklı yer değiştirme"dir. Becayiş, Türkiye'de farklı bir anlam kazanmış ve memuriyet ile ilgili bir kavram haline gelmiştir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 73.

Kapu ne anlama gelir?

* ai kapu yani kadin ve erkek arasindaki iliskileri duzenleyen yasaklar. hawaii toplumunda erkegin tartisilmaz ustunlugu vardir cunku kadinlar regl gordugu icin kirli kabul edilir ve bu ayrim kapu sayesinde korunur. genel olarak kadinlarin her zaman erkeklere karsi sadik ve saygili olmasini sart kosar.

Selçuklu'da Hacip ne demek?

Selçuklularda vezîr ve divan üyeleri ile sultan arasındaki yazışmaları, konuşma ve buluşmaları temin eden aracılara hacib bunların başına da Hacibü'l-Hüccab denirdi. ... Büyük Selçuklularda Haciblerin başına "Hacib-i Buzurg", "Hacib-i Kebir", "Emir Hacib" dendiği de olmuştur.

Becayiş yapan memur tayin isteyebilir mi?

Aynı Kurumun başka başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurları, karşılıklı olarak yer değiştirme suretiyle atanmalarını isteyebilirler. Bu isteğin yerine getirilmesi atamaya yetkili amirlerince uygun bulunmasına bağlıdır.